Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Закъсалата икономика и свинското месо - темите, които държат китайците будни

Публикация 12 Sep, 2019 / akcent.bg

  Вече повече от година държавата се бори с овладяването на заразата. Китайското правителство обяви първото си огнище през август 2018 година и оттогава са докладвани случаи във всички провинции на страната. В отговор властите наредиха на фермерите да не хранят прасета с кухненски отпадъци, които са основен канал, по който болестта се предава. Стандартите за безопасност и хигиена обаче са трудно приложими в малките ферми, които са милиони.

   По данни на правителството досега са били избити 1,2 милиона прасета в опита да се спре разпространението на болестта. Това обаче е нищо в сравнение с избитите миналата година 700 милиона глави.

  За възстановяване на нормалното производство на страната ще са нужни поне пет години.

   Много анализатори твърдят, че официалните числа не отчитат сериозността на епидемията.

   Земеделските производители и наблюдателите в индустрията в Китай казват, че голям брой случаи на африканска чума по свинете са неотчетени пред властите и че много заразени прасета в крайна сметка се продават на пазара. Според някои земеделски производители местните служители бавно признават инфекции, открити в стадата им.

  Заразата вече е преминала границата на Китай - към Виетнам, Монголия и Северна Корея. Другите азиатски държави са в готовност за предизвикателството.

  Централното правителство също насърчава фермерите отново да започнат да отглеждат прасета, като предлага и субсидии за изграждане или разширяване на фермите. Някои субсидии стигат до 700 000 долара в зависимост от обема на фермите. Но понеже в някои части на страната все още се открива зараза, евентуален бум в отглеждането може да се окаже още по-опасен.

  Независимо от стимулите на правителството обаче самите фермери са тези, които да решат дали да започнат отново да отглеждат животни. Някои са категорични, че вирусът все още е там и рискът от нова инфекция е огромен, което не заслужава усилията им.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама