Днес е : Вторник, 11 Август 2020

Променят Закона за лова и опазване на дивеча

Публикация 10 Sep, 2019 / akcent.bg

   Областният управител на област Русе Галин Григоров и заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев се срещнаха с представители на ловни сдружения от региона.

   По време на срещата ловците бяха запознати с предприетите към момента мерки относно техните искания, свързани с допускане до ловните полета и отменяне на забраната за групов лов.

   В тази връзка беше обявено, че на 5-ти септември на първо гласуване е бил приет законопроекта на Александър Сабанов за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, като още утре ще бъде разгледан на парламентарната комисия по земеделие и храни, а до края на седмицата се очаква да влезе и на второ четене в парламента.

   Законопроектът предвижда при усложнена епизоотина обстановка, като част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните, министърът на земеделието, храните и горите да може да ограничава или забранява лова на някои видове дивеч, да прилага санитарен отстрел на диви животни, както и да променя сроковете за отсрел на дива свиня. Също така е записано, че ще бъде разрешено груповото ловуване на дива свиня в не повече от три дни, включително събота и неделя, от 7 последователни дни за един ловностопански район, като ловуването се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.

   Всички тези действия ще могат да се предприемат от страна на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и след съгласуване с министъра на околната среда и водите. Освен това евентуално обжалване на издадената заповед няма да доведе до спиране на изпълнението й.

„Подкрепяме исканията на ловците и работим заедно с тях, за да използваме потенциала им с цел намаляване популацията на диви свине и съответно риска от разпространение на болестта африканска чума. Постигнахме консенсус за минималните мерки за биосигурност по време и след ловен излет. В очакване сме и на нови по-леки мерки в заразените райони. Надявам се, че след днешната среща, планираният за 15-ти септември протест на ловци при Дунав няма да се състои! Очаква се и ловният сезон на дива свиня в неинфектирани зони да бъде открит съвсем скоро!“ допълни още заместник-министър Добрев. Въпреки това ловците остават в протестна готовност.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама