Днес е : Вторник, 11 Август 2020

Лятото свършва и горивата станаха по-евтини

Публикация 09 Sep, 2019 / akcent.bg

Толкова ниски цени не е имало от 7 месеца

   Горивата в България са най-евтини от 7 месеца, след като в края на миналата седмица повечето от търговците свалиха цените, пише „24 часа“.
   Така масовият бензин А-95 се продава под 2,20 лв., а дизелът е 2,25 лева по големите вериги бензиностанции. На някои литър струва дори в диапазона 2,14- 2,19 лева. При по-малките търговци цените са с 10 и повече стотинки надолу.
 

    Причина за поевтиняването са котировките на петрола, които през последния месец намаляваха. В края на миналата седмица обаче имаше повишение до 61 долара за барел, след като се заговори, че може да има край на търговската война между САЩ и Китай. Вашингтон и Пекин се договориха за нови преговори по митата през октомври. В подкрепа на поскъпването на петрола е и споразумението на страните от ОПЕК и Русия за ограничаване на добива.
  В същото време опасенията от световна рецесия и намаляване на търсенето натискат цените надолу. Редица анализатори твърдят, че ако Париж даде гаранция от 15 млрд. долара на Иран за връщането на страната в ядреното споразумение, това може да понижи цената на петрола с 6-7 долара.

    Последните данни, които показват увеличение на запасите от петрол на САЩ, също понижават цените. Миналата сряда Американският петролен институт публикува данни, че резервите са се увеличили с 401 000 барела до 429,1 млн. Първоначалните прогнози бяха, че ще има намаление с 2,5 млн. барела.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама