Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Още 10 000 прасета в Голямо Враново отиват на европейска смърт

Публикация 03 Sep, 2019 / akcent.bg

Собственикът на Свинекомплекса и сега смята, че няма вирус на Африканска чума, прасетата вече 40 дни не мрат

   От вчера в 4 общини в региона, а именно в Борово, Бяла, Две могили и Сливо поле, е започнало изплащането на обезщетения за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди. В останалите 4 общини очакванията са плащанията да се извършат до края на седмицата. През вчерашния ден общо петима души не са си потърсили финансовата компенсация, като затова се предприемат необходимите мерки за откриване на съответните стопани.

   Що се отнася до процеса по евтаназиране на животните, то умъртвяването на прасетата от свинекомплекса в Караманово вече е приключило, а в Голямо Враново това се очаква да се случи до следващата седмица. Към момента там броят на все още неумъртвените прасета е приблизително 9700. С унищожените и днес недоказано болни прасета броят им става 20 314.

   Собственикът на Свинекомплекс Голямо Враново д-р Миленка Димитрова и сега смята, че вирус на Африканска чума при нея няма.

   Още на 22-23 юли при първите две умрели прасета тя умъртвява и останалите около тях, общо 16.  Единствената проба, която тя дава и е изследвана в София, е положителна. Независимо че след това със собствени средства са извършени 1500!!! прожби, които са отрицателни.

   Не мога да се съглася, че при 21-дневен карантинен период, в който болестта трябва да се покаже /според други източници този период и средно 10 дни/, прасетата на д-р Димитрова живеят вече повече от 40 дни.

   Д-р Дянов и д- р Ненов от Областната агенция за безопасност на храните не са съгласни, че в свинекомплекса няма огнище на чума. Опитът на други държави, особено в Испания са показали, че болестта може да се покаже и след няколко месеца. И двамата оценяват професионализма на д-р Димитрова, която е хванала чумата още в самото начало, но това според тях няма как да промени действащите регламенти и директиви.

   Особено внимание беше обърнато и върху това, че в края на септември и началото на октомври предстои одит от представители на Европейската комисия, които ще инспектират ефективността на мерките, предприети от българската държава в борбата със заболяването. До тогава всички трябва стриктно да спазват европейските изисквания и директиви, бе категоричен зам. областният управител Свилен Иванов.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама