Днес е : Понеделник, 5 Юни 2023

Ловците от Русе и Бяла се заканиха с национален протест на 15 септември

Публикация 28 Aug, 2019 / текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ

От министерството очакват рестриктивните мерки да отпаднат след мисията на ЕК в началото на октомври

   Предвидената среща в зала „Св. Георги” на ловци от Русе, Бяла, както и на ловци на трюфели от Североизточна България се премести от в Пленарна зала заради големия брой желаещи да се включат в нея. Те се срещнаха със зам. министъра на  земеделието, храните и горите Атанас Добрев и други експерти от различни ведомства, имащи отношение към Африканската чума по свинете АЧС.  Хората се притеснени от рестриктивните европейски  мерки, които са наложени.

   Ловците прочетоха протестна декларация, в която настояват до 11 септември да бъде разрешен груповият лов с кучета като най-ефективен. В момента заради чумата от 38 дружинки едва 2-3 имат право да ловуват, тъй като останалите попадат в различни огнища и зони.

   Освен това ловците настояват да отпадне Заповедта от миналата година, която въвежда настоящата забрана.

  Не е разбираемо защо е забранено да се ловува, след като всички домашни прасета в Николово и съседните три села вече ги няма, а и няма прасета в свинекомплексите.

   Зам. директорът Цвятко Александров обясни тази доста алогична ситуация с необходимостта за покой на дивите свине в периода на най-масово разпространение на АЧС, а именно- месеците юли и август.

  Оказва се, че при пролетната таксация на дивите прасета техният брой е 97 680, а нормалната популация трябва да е наполовина. Затова и ловците бяха призовани да ловуват.

   За това, че плащат ловни билети, а има забрана да излизат на лов зам. министър Добрев обеща да види дали нещо може да се промени.

   Бе изтъкнато, че в момента  България е в ситуация на АЧС- нещо, което не се е случвало досега, каза Александров и призова отговорността да се сподели.

   Трябва да свикнем с мисълта, в следващите 5-10 години ще живеем с африканската чума. Това налага и намаляване на достъпа до различните огнища и зони.

   Като правилен въпрос бе отчетено питането на Румен Попов какво точно означава зона за биосигурност, след като една дивя свиня може да се намери умряла на определено място, а преди това тя да е изминала 20-30 км. Зам. министър Добрев също заяви, че ще отправи препоръки към Комисията да бъде разрешен лов като обход при строги мерки на биосигурност.

    По отношение на наличието само на една сертифицирана лаборатория, която е в София, Цвятко Александров обясни, че са закупени апарати за около милион лева и такива ще бъдат отворени във В. Търново и в Стара Загора.

   Към момента има сериозно разминаване относно очакваните срокове за разрешаване на лова /11 септември/ и най-важната мисия на ЕК, която ще пристигне в края на месеца и ще направи заключителните изводи, на  база на които ще бъдат отпуснати евросредства за погасяване щетите от чумата в страната.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама