Днес е : Вторник, 4 Август 2020

Проверките по сигнала за оцветени води на река Русенски Лом продължават

Публикация 27 Aug, 2019 / akcent.bg

    Извънредни проверки на две предприятия и производствени площадки в Западна промишлена зона на Русе са извършени днес. Поводът е постъпил сигнал за наличие на оцветени води в река Русенски Лом. На място е извършен оглед в района на колектор „3-ти март“. В момента на проверката от колектора се е изтичала бистра вода, но в реката все още е имало следи от оцветяване.

Проверени са две производствени предприятия, извършващи дейност в Западна промишлена зона. Не са констатирани нарушения. Обходени са площадките на бившето предприятие „Дунавска коприна“ и ТПК „Тих труд“. На тяхната територия няма дружества с дейност, от която да се емитират оцветени отпадъчни води. Проверките в Западна промишлена зона продължават и утре.

   Колектор „3-ти март“ се експлоатира от „ВиК“ ООД – Русе. В него се заустват отпадъчните води на дружества, извършващи дейност в Западна промишлена зона, с които операторът „ВиК“ ООД има сключени договори.

   „ВиК“ ООД има разрешително за заустване в река Русенски Лом. При отклонения от нормите операторът  се санкционира. Такъв е случаят с последния акт, съставен вчера, за констатирани отклонения от нормите за заустване след взети проби и установени превишения на нормите в разрешителното при предишна проверка.  

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама