Четвъртък, 25 Юли 2024

В СБАЛК „Медика Кор“ имплантираха първите кардиовертер дефибрилатори в Русенска област

В СБАЛК „Медика Кор“ имплантираха първите кардиовертер дефибрилатори в Русенска област
Публикация   09 Авг, 2019   /     akcent.bg   /     4942

 Фото: отляво надясно - Д-р Жеков, д-р Панчева, д-р Стоев, д-р П. Панайотов 

   От началото на 2019 г. към кардиологична болница „Медика Кор“ функционира Център по кардиостимулация. До момента са имплантирани 50 пейсмейкъра на пациенти с нарушения в сърдечния ритъм, свързани с компрометирано провеждане на електрическия импулс. С привличането на д-р Панчева, специалист експертно ниво по кардиостимулация, в „Медика Кор“ започва и дейност по имплантиране на сложни пейсмейкъри, при пациенти със структурни увреждания на сърцето, водещи до животозастрашаващи аритмии или сърдечна недостатъчност. Първите два кардиовертер дефибрилатора в русенска област са поставени преди два дни на 07.08.2019 г.

   Кардиостимулаторите /пейсмейкърите/, които се имплантират на пациенти в СБАЛК „Медика Кор“ са групирани в три направления:

  •  Първият тип пейсмейкъри са създадени за хора, чиято сърдечната дейност е забавена или спира, поради това, че електрическият импулс не може да достигне до сърдечния мускул, за да го активира (брадиаритмия).  Това налага поставянето на електроди в сърцето, които да заобикалят проблемния участък и да подават  електрически импулс. След имплантиране на пейсмейкър, животът на пациента продължава нормално и той може отново да бъде пълноценен човек.
  • Друг вид имплантируеми устройства, свързани с нарушения на сърдения ритъм са т. нар кардиовертер дефибрилатори. Това са устройства, които имат способността да разпознават и прекратяват животозастрашаващи аритмии, предизвикващи внезапна сърдечна смърт. Най-често се получават по време на инфаркт или след това, но могат да възникнат и при много други патологии. Кардиовертер дефибрилаторите са способни в рамките на 10-20 секунди да разпознаят аритмията и да я прекратят, като подадат серия от електрически импулси към сърцето, с което потискат аритмията или чрез електрошок.
  • Третият вид сложни устройства са пейсмейкъри с ресинхронизираща функция. Сърцата на пациентите, на които се имплантират са увредени в следствие на заболявания. Заради разширяването на сърдечните кухини започва несинхронно съкращаване на отделните му части. Стимулаторите успяват да компенсират тази диссинхрония и да ресинхронизират частично помпената функция на сърцето. Физическият капацитет на пациентите се подобрява, намалява нуждата от болнично лечение. Имплантирането на последния вид пейсмейкъри в Русе предстои да започне скоро.

   Със стартиране на дейността на центъра по Кардистимулация към СБАЛК “Медика Кор“ вече не се налага пациентите да пътуват до София, Варна, Плевен или Пловдив, за да получат качествена кардиологична помощ. През годините русенската кардиологична болница се утвърди като име, за което работят редица изявени специалисти и непрестанно привлича нови висококвалифициран лекари.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha