Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Месопреработватели: Свинското у нас ще поскъпне с 50% до края на годината

Публикация 06 Aug, 2019 / akcent.bg

   До края на годината цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока в сравнение с началото на 2019 г. Това прогнозират от Асоциацията на месопреработвателите.

   От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата заявиха, че вдигането на цените на свинското е спекулативно. В същото време на световните пазари цените падат.

   По данни на Асоциацията на месопреработвателите цените на свинското вече са се повишили с близо 40% от началото на годината досега и то не само у нас, а в цяла Европа. Според тях ситуацията с африканската чума ще доведе до ново поскъпване.

  Кирил Вътев от Асоциация на месопреработвателите обясни пред БНТ, че прогнозата им е, че до края на годината ще се добавят още 10-15%, което означава, че ако в магазина в момента килограм свинско струва 7,50, то към края на годината ще отиде към 8 или малко над 8 лв.

На противоположно мнение е председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов, който смята, че поскъпването на свинското у нас е спекулативно и че на световните пазари то поевтинява. По думите му много шум се е вдигнало, а цената се е повишила само с 80 стотинки.

Прогнозата на експертите е, че въпреки кризата с африканската чума, свинско на пазара ще има.

Дори и да загубим родното производство и да разчитаме на внос, драматични изменения в цените няма да има, тъй като България е част от един много по-голям, конкурентен международен пазар, смята Владимир Иванов.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама