Днес е : Неделя, 12 Юли 2020

НСИ ни преброява през 2021 г. на два етапа

Публикация 03 Aug, 2019 / akcent.bg

    Националният статистически институт (НСИ) вече се подготвя за преброяването на населението и жилищния фонд, което ще се проведе през 2021 година, стана ясно от думите на заместник-председателят на държавната статистика Диана Янчева.

   Преброяването предстои да се проведе на два етапа – чрез онлайн преброителна карта и чрез посещенията на отделните домакинства от преброители.

   "Подготвяме инструментариума и методологията. Да, има рискове, като във всяко едно изследване", обясни Янчева и допълни: "Изненади винаги може да съществуват".

   Според нея един от рисковете са предстоящите избори за местна власт. "Във всяко едно преброяване нашите основни партньори са общините и областите. За да сформираме общински и областни комисии за преброяването, ние трябва да изчакаме да минат местните избори, всякакви страсти да се уталожат и да започнем да работим активно", посочи тя.

   Следващата година НСИ ще стартира пробно преброяване.

   Основната цел на преброяването е да събере и предостави качествена, съпоставима и изчерпателна информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението. То е единственият изчерпателен източник на информация за броя и характеристиките на сградния и жилищния фонд, както и за броя, структурата и жилищните условия на домакинствата в страната.

   Темата с информацията за населението обаче е чувствителна, особено след хакерската атака в НАП.

   "Статистиката винаги е имала фокус върху информационната сигурност и сигурността на информацията, защото това са две различни неща. Ние боравим с чувствителна информация. Имаме бюджетни средства, с които се отнасяме сериозно към опазване на тайната", увери Диана Янчева.

   "Не можем да бъдем лесно преодолени, но нека да не се лъжем, няма непреодолими прегради. Да кажем, че имаме на 100% информационна защита, това би било лъжа. Който ви го каже, просто лъже", допълни зам.-председателят на НСИ. Тя каза, че в във времето назад е имало няколко опита за пробиване на системата на статистическия институт, но всички са били неуспешни.

   "Не съм ги броила колко са били, но сигурно не са малко. Поне досега защитите са сработвали и не е имало изтичане на информация", категорична е Янчева.

             И още: НСИ търси иновативни подходи за събиране на данни за малцинствата

   Националният статистически институт (НСИ) и Агенция на Европейския съюз за основните права (FRA) започват работа по проект "Нови подходи за генериране на данни за трудно достижими групи от населението, изложени на риск от нарушаване на техните права", съобщи отново Диана Янчева.

   В продължение на 30 месеца екипи от експерти ще разработват иновативни методи и подходи за събиране на данни и осигуряване на индикатори, които са необходими за създаване и осъществяване на политики, насочени към представители на уязвими групи от населението. Като уязвими групи засега се определят децата, хората със здравословни проблеми, и тези от малцинствата, както и мигрантите.

   Работата на екипа статистици ще премине през няколко етапа. Експертите ще направят проучвания на съществуващите добри практики и методи за идентифициране на уязвимите групи от населението, като ще изследват различни източници, ще ги анализират, ще проведат консултации със заинтересованите страни. Екипът ще проектира и проведе теренно изследване на 15 000 домакинства и ще анализира резултатите.

   Проектът се прави по Програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи". Финансирането му е в размер на 1 945 450 лв. и се осигурява с помощта на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама