Днес е : Понеделник, 18 Януари 2021

Между 3 и 6 месеца Свинекомплекс Бръшлен ще възстанови дейността си

Публикация 25 Jul, 2019 / akcent.bg

130-те работници няма да бъдат освобождавани, обявиха от ръководството

   Няма опасност от екологично замърсяване на районите, където се загробват евтаназираните животни, заболели от африканска чума в Русенско. Това съобщиха от Басейнова дирекция за БНТ. Въпреки огромните загуби, свинекомплексът в село Бръшлен ще възстанови дейността си и ще запази работниците си, категорични са от ръководството на фермата.

   В свинекомплекса в Бръшлен, където се евтаназират 40 000 животни, имат план за възстановяването на дейността. Не се предвижда освобождаване на 130-те работници.

   Д-р Христо Стойков - изпълнителен директор на свинекомплекса в Бръшлен: Влезли сме в контакт с нашия генетичен доставчик. Имаме вече първични разговори за доставка на животни. Имаме наши очаквания в рамките от три до шест месеца да го направим.

   Предстои неколкомесечна дезинфекция. Наблюдава се и епизоотичната обстановка. Проблемът за пренасянето на заразата е изключитилно сложен, защото вирусите постоянно мутират при преминаване през животните.   Ние работим много твърдо с датски експерти, които смятат, че кръвосмучещи мухи са също голям резервоар и източник на инфекцията.

   Местните хора не трябва да се притесняват от загробването на животните, казаха от Басейнова дирекция. Местата се определят от комисия от техни представители, както и на екоинспекцията и агенцията по безопасност на храните. Изборът на трупна яма е според нормативните изисквания - тя да има надеждна хидроизолация, непозволяваща изтичане на течности извън стените й.

   Проблемът е, че трябва да стане бързо, понеже имаме и смъртност, смята д-р Стойков

  Ключовата дума за свиневъдите днес е „държавата". Всички очакват активна намеса за спиране на заразата, за да се възстанови работата на един от най-модерните свинекомплекси в Европа.

Коментари

Снежана Тодорова  
17:20:56 / 2019-07-28

Я не си давайте горките животинки ,вижте какво направи Ани от Странджа , не си даде стадото и сега е живо и здраво и три пъти по голямо.

Свързани новини

Реклама

Реклама