Днес е : Вторник, 7 Юли 2020

Пари, свободното време... За какво се карат младите семейства??

Публикация 22 Jul, 2019 / akcent.bg

Хигиената винаги дразни единия

   Много двойки, които са отскоро заедно, сключват бързо брак и се в пускат в същинско предизвикателство. През първите няколко месеца те още са под еуфорията от сватбата и романтиката, но конфликтите бързо ги настигат.

   За какво се карат най-често младите семейства? Няма еднозначен отговор на този въпрос, но според семейните терапевти, различията между двамата винаги си казват думата. Дали хигиената на единия, прекалената пестеливост или разточителство на другия, желанието за повече лично пространство, са основните неща, които причиняват конфликт между мъжа и жената.

   Вижте четири основни конфликта, които имат семействата/ двойките през първата една година от техния брак/съвместно съжителство:

                       1. „Имам нужда от лично пространство“
            Докато излизате по срещи, вие все още не сте отдадени на 100% на другия. Прекарвате известно време заедно, хубаво ви е, но освен с него/нея, се срещате с приятели, близки, правите онова, което ви харесва. Докато при брака е различно – половинката и децата, ако има такива, винаги трябва да са на първо място. След като се обвържете по този начин, приоритетите започват да се пренареждат. В един момент мъжът или жената не издържа на темпото и се връща с носталгия към миналото, когато е имал/а повече лично пространство.

    Според експертите, в началото, до една година от брака, двамата все още се напасват и свободата им липсва. Те още не могат да свикнат с мисълта и отговорността за семейството. Ако любимият ви човек пожелае да играе футбол или излезе сам с приятели, не се чувствайте отхвърлени, а приемете, че има нужда да смени поне за малко обстановката.

               2. „Кой ще почисти?“
   Един от основните проблеми, с които се сблъскват младоженците, е да намерят начин да разделят домашните задължения по начин, който ще удовлетворява и двамата. Отдавна минаха годините, когато мъжете са натоварени с изкарването на прехраната, а жените отговарят за гледането на децата и домакинската работа. Ако двамата не са живели заедно дълго време, след сватбата започват да се карат все по-често кой ще почисти основно или ще събере приборите и ще ги измие. Неведнъж поради тази причина съпрузи не си говорят.

   Всичко трябва да се раздели поравно, за да няма негодувание и разочарование от едната страна.

                    3. „Как да организираме почивката си?“
     Всеки знае, че е най-добре да отидеш на почивка без чужди хора, за да си изкараш по-добре и да не се занимаваш с претенции. Но какво се случва, когато вие искате да отидете на родното Черноморие, а жена ви държи да се припичате в Гърция? Има много изходи в тази ситуация, но трудно бихме определили най-правилния. Например при един от вариантите мъжът или жената ще запази почивка на своя глава и ще постави половинката си пред свършен факт. Това не е правилно, тъй като всеки един в семейството трябва да има възможност да избира.

Коментари

Реклама

Реклама