Днес е : Вторник, 26 Май 2020

Над 11 300 русенци са си спестили посещение в НАП

Публикация 11 Jul, 2019 / akcent.bg

   Благодарение на електронните услуги на НАП над 11 300 русенци са си спестили посещение в офиса на агенцията през първото полугодие на годината. С толкова по-малко са регистрираните в него клиенти, спрямо аналогичния период на 2018 г.   

   От общо 49 986 обслужени посетители традиционно най-много са се нуждаели от изясняване на здравен статус – 10 518, а на второ място – 9 309, са подавалите данъчни и осигурителни декларации. За издаване на удостоверения  към приходната администрация са се обърнали 5 846 жители на региона и на четвърто място се нареждат  5 032 клиенти, които са пожелали да направят регистрация или промени в нея като самоосигуряващи се лица или икономически субекти. Електронните услуги на НАП могат да се използват с ПИК – персонален идентификационен код, който се получава бързо, безплатно и безсрочно в офис на агенцията, като за изминалите 6 месеца с него са се сдобили 4 903 русенци и общо вече го използват 35 619 жители на региона.

      Две сравнително нови услуги на НАП бързо привличат вниманието на клиентите. От началото на годината до сега 6 204 граждани са предпочели да платят задълженията си с карта през ПОС терминал, което е двойно повече от съпоставимия период на 2018 г. Без възможност за сравнение, обаче, е въведеното през декември обслужване на клиенти с увреден слух, за което са регистрирани 52  посещения през изминалите 6 месеца.

       Модерната електронизация на работните практики в НАП оптимизира все повече прякото обслужване на клиентите. Средните показатели на специализираната Система за управление на клиентския поток в офиса на НАП в Русе фиксират, че за изчакване от посетителя са необходими 4, 46 мин., а за персоналното му обслужване 7, 32 мин., като общото време е 12, 18 мин. за изминалото полугодие, което е с почти 3 мин. по-малко от реализираното в същия период на 2018 г. и доста под нормативно изискваните 20 мин.

        Техническите и програмни иновации в приходната администрация дават възможност на служителите да обръщат повече лично внимание на всеки клиент. За това свидетелстват и пуснатите в Кутията за сигнали и предложения благодарствени писма, в които гражданите изтъкват съпричастието, коректността, професионализма и най-вече доброто човешко отношение, които са получили в офиса на НАП в Русе.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама