Правителството отпуска 2 млн. лв. за пръскане срещу комари край Дунав

Правителството отпуска 2 млн. лв. за пръскане срещу комари край Дунав
Публикация   03 Юли, 2019   /     akcent.bg   /     2256

Да се предупредят пчеларите и животновъдите, поиска Борисов

   Държавата отпуска 2 млн. лв. за пръскане срещу комари в общините, разположени край река Дунав. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева  след заседанието на Министерския съвет. Пръскането трябва да стартира до няколко дни. 

   „По искане на кметове на дунавски общини и по предложение на вицепремиера Томислав Дончев Министерски съвет днес взе решение за отпускане на 2 млн. лв. за самолетно пръскане срещу комарите по поречието и дунавските общини“, съобщи Танева.

   С коментар по темата по-късно се включи и премиерът Бойко Борисов, който участва в кръглата маса за отчета на борбата с контрабандата на цигари. 

   "Разпоредил съм на "Земеделието" и БАБХ да се пръска по Дунава за насекоми - комари, въшки включително. Това е страшно бедствие", коментира по-късно премиерът по време на отчета за битката с цигарената контрабанда. Виждате - слънце, дъжд, буйна растителност, всичко избува", описа ситуацията в крайдунавските градове Борисов.

   Той напомни на отговорните в земеделското министерство да предупредят всички пчелари и животновъди, "за да не навредим на друг сектор". "МВР също да предупреждава, днес и утре, за да спасим хората от това бедствие. Никой не е виновен, че климатът така рязко се промени", заключи Борисов.

   Пръскането ще бъде извършено от териториалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните. Идентично пръскане е имало през 2015 г., като ефектът от него е бил много добър, съобщи още Танева.

   „Правим възможно най-спешната организация. До края на деня директорите на областните дирекции на БАБХ по съответните области следва да представят териториите и площите, които да бъдат третирани. А след като се направи необходимата процедура по възлагането на това пръскане със самолети, ще бъде направена и организация за времето, часовите зони и териториите, които ще бъдат третирани, така че да опазим пчелите и всичко, което би се засегнало“, обясни Танева. 

  Източник: Нова тв

Тагове : комари ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha