Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Автентични карти от края на XIX-ти и целия X-ти век са изложени в Регионалната библиотека

Публикация 11 Jun, 2019 / akcent.bg

   Директорът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация Русе Иваничка Банчева откри изложбата „Из Европата. Карти и пътеводители“. Тя приветства присъстващите от името на областния управител Галин Григоров и изрази категоричната подкрепа на Областната управа при реализиране на съвместни бъдещи начинания.

   „Това е една чудесна инициатива, благодарение на която жителите и гостите на Русе имат възможността да се докоснат до част от географското богатство както на Русе, така и на Европа!“ заяви още Иваничка Банчева

   Експозицията представя интересни, вече позабравени, карти и пътеводители от фонда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. По-голямата част от тях са издавани 50 – 60-те години на ХХти век.

   Най-старите издания в изложбата са „Учебный атлас по всеобщей географии“, издаден в Санкт-Петербург през 1876 г. и „Географо-статистически джобен сборник“, издаден в Русе през 1900 г. Той съдържа сведения за държавите, държавните глави, столиците и по-големите градове, монетите, мерките, теглилките, главните продукти на почвата и индустрията.

   Представени са и пътеводители на русенския автор Васил Дойков, както и пътеводители и карти на Рим, Венеция, Флоренция и др., а също и учебни, пътни, политически атласи на български и немски език, издавани в средата на ХХ в.

   „Пътен атлас на Европа“ и „Пътен атлас на света“, издания на Рийдър Дайджест, както и джобни издания на карти-пътеводители на европейски градове са по-нови издания от последните 10 години.

  Интересни, макар и не толкова атрактивни със своя външен вид, са списъците на транскрибираните географски имена от Белгия, Дания, Швеция, Испания, Португалия, оформени като отделни издания.

   Най-голям брой от включените издания в настоящата изложба са картите на различни европейски страни на руски език, издавани в Москва от Главното управление по геодезия и картография.

   Инициативата се реализира от Областна администрация Русе съвместно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и е част от предвидените дейности за популяризиране на европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2019 г.

   Събитието се реализира и с подкрепата на Община Русе, като изложбата ще бъде достъпна до края на настоящия месец.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама