Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Дунавският флотски отряд от ученици с униформи и знаме

Публикация 31 May, 2019 / akcent.bg

   На  30.05.2019 г. в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване  в Русе се проведе тържествен ритуал по връчването на знамето на Представителния дунавски флотски отряд от ученици. Членовете на отряда бяха облечени в нови униформи, ушити от бъдещите моделиери и шивачи от ПГО „Недка Иван Лазарова“. Резултат от техния труд е и самото знаме на отряда.

   Учениците бяха запознати с ритуала по връчването на знамето от офицерите от РСОСЗР подп./р/ Лъчезар Бърденов и подп./р/ Пламен Василев с помощта на преподавателите от  гимназията по корабостроене и корабоплаване Стоил Стоянов и Венцислав Ралчев.                                                                                              

   Приветствия към членовете на отряда и присъстващите произнесоха м-р/р/ Димитър Вълков и инж. Ивелина Георгиева, които поздравиха членовете на отряда и наблегнаха на заслугата на инициативата за развитието на свободния дух на русенци.

   Съгласно военния ритуал прозвучаха химна на Република България и химна на Българската армия „Велик е нашият войник“.

   След завършването на ритуала във фоайето на втория етаж на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване  в Русе беше открита фотоизложба на тема „Морското образование в България и Първата световна война“. Експозицията се състои 32 фототабла,  материали от архива на ВМС, а част тях са от частни архиви и за първи път се представят за широката общественост. Освен това бяха изложени експонати от огнестрелно и хладно оръжие от периода на борбата за национално освобождение от втората половина на ХIХ век и автентични морски униформи от кораба „Дръзки“.

   Гости на тържеството бяха представители на ИА“Военни клубове и военно-почивно дело“ на МО и началник на териториален отдел – гр. Варна г-н Живко Костадинов, преподаватели и ученици от ОУ „Ангел Кънчев”, ръководителят на Военен клуб –Русе –Деница Аспарухова и председателят на клуб „Традиция“ в Русе- Мартин Календжиев.

   Знамето на отряда беше осветено от отец Игнатий от Русенската митрополия и беше връчено на знаменосеца от м-р/р/ Димитър Вълков със заръката да го пази чисто и неопетнено.

  Събитието е етап от проекта „Дунавската флотилия и приносът ѝ за развитието на свободния дух на русенци”, който се реализира по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Коментари

Реклама

Реклама