Днес е : Петък, 29 Май 2020

След близо 40 години: търсим инвеститор за АЕЦ "Белене"

Публикация 22 May, 2019 / akcent.bg

Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата е 90 дни

   Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене" бе публикувана днес във вестника на Европейския съюз. С това напрактика вече официално се дава старт за реализирането на пословичния проект за изграждане на втора атомна централа, който води началото си от далечната 1981 г.

Новината съобщиха от Министерство на енергетиката.

   Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата е до 90-ия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца от днешна дата.

   Дотук се стигна след решения на Народното събрание и на Министерския съвет от юни миналата година, с които бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта "съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип". Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива, посочват от МЕ.

  Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ "Белене" с апортна вноска на активите, в това число - лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта.

    "В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна", твърдят от ведомството на Теменужка Петкова.

   Българската страна, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

По план цената на строежа трябва да е до 10 млрд. евро, а срокът за пускане на построената АЕЦ "Белене" до 10 години от сключване на споразумение с инвеститора. Това са две от условията в поканата към потенциални желаещи да участват в проекта за изграждане на втората атомна централа. 

   Наред с известните вече обстоятелства - желанието на България проектът да е на пазарен принцип без участие на държавата с финансиране и без гаранции за закупуване на енергия, от поканата се разбира, че ще бъде изпратена към заявилите вече интерес към проекта, както и към конструктора на проекта - "отчитайки неговата бъдеща роля за бъдещата реализация на проекта". Става дума за руската държавна компания "Росатом" и дъщерната й "Атомекспортстрой", която е производител на оборудването.

   В рамките на процедурата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е да предостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама