Днес е : Вторник, 13 Април 2021

Искрен Веселинов: Магистралата Русе- В. Търново ще е факт най-рано след 4 години

Публикация 20 May, 2019 / текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ

  В момента се изчаква определението на Висшия административен съд по допустимостта на жалбата относно ОВОС, с която се оспорва първоинстанционното решение. За нас тази жалба е недопустима, тъй като магистралата е национален обект. Това заяви днес в Русе депутатът от Обединети партиоти и зам. председател на ВМРО, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание

  Докато това не се случи, дейностите са замразени. Иначе има някаква готовност за парцеларните планове, следват процедури по отчуждаване, след това проектиране. Т.е. има един период от година, година и половина, в които ще се извършват подготвителни работи. Реалното строителство може да се извърши в рамките на 2 години.

  Реалният хоризонт, в който магистралата може да бъде факт, при налично финансиране и възлагане наведнъж на проекта /добре е да бъде възложен проектът наведнъж, а не на ЛОТове, каквато концепция имаше/, е четири години.

  Финансирането може да бъде или със средства от ТОЛ системата, или да бъде дадена на концесия.

   Дали ще бъде направена първа копка при Бяла след два месеца- това може да стане по всяко едно време, след като падне забраната за ОВОС. Реално обаче имаме поръчка по възлагане, която обикновено за такива обекти е в порядъка на 6 месеца. Освен ако не бъде възложено на „Автомагистали”, както това вече веднъж се е случило.

   Колкото до втория мост над Дунава при Русе- след евроизборите ще има един финален щурм за „аварийно” европейско финансиране. Ако това не се случи, тъй като има определено желание за концесиониране и финансиране с частни капитали.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама