Днес е : Вторник, 2 Юни 2020

Проф. Боян Дуранкев от Коалиция за България: Река Дунав е посоката, в която ще работи Коалиция За България

Публикация 15 May, 2019 / akcent.bg

Реката, която е магистралата, която е към сърцето на Европа. Затова трябва да бъде целогодишно плавателна, да има корабостроене и добра екосистема

 

   Коалиция за България представи днес водачът на листата проф. Боян Дуранкев и най-мланият кандидат за евродепутат, русенката Калина Найденова. Това стана на м/к "Русчук", като изборът бе определен като обмислено решение, свързано с ангажиментите и инициативите на коалицията. На разходката по реката присъстваха председателят на коалицията и лидер на ПП АБВ Румен Петков, областният председател на АБВ Валери Иванов, активисти ичленове на коалицията.

    В този момент трябва да кажем кратко и ясно няколко неща:

   В България много се говори за магистрали, магистрали от асфалт. Но всъщност има една единствена магистрала към сърцето на Европа и това е р. Дунав. Що се отнася до р. Дунав, на нашия и на румънския бряг се забелязват най-големите проблеми на корабоплаването- от 365 дни около 100 дни в годината в тази част на реката не е плавателна.

  Затова първото нещо, което си поставяме като цел е да координираме интересите на България и Румъния за превръщането на Дунав в река, по която ще може да се плава спокойно 365 дни.

  Второто нещо, свързано с р. Дунав, е корабостроенето и кораборемонтът. Дълбоко сме убедени, че България може да развие този сектор на икономиката успешно, тъй като има традиции, има хора, които са способни да изграждат с инженерна мисъл нови мощности. В това отношение България може да търпи развитие.

   Третото, което е изключително важно е да координираме заедно с Румъния интересите си по отношение на екологията по линия на реката и крайдунавските области.

  Ще разширим тези наши търсения и интереси заедно с другите крайдунавски страни и ще се борим за превръщането на р. Дунав в един център на Европа както в плавателно,  индустриално и  екологично отношение.

 Най-младият кандидат за евродепутат е русенката Калина Найденова, която вчера навърши 21 години. За мен е огромна чест да представям Коалиция за България. Аз като млад човек вярвам, че това е това е единствената Коалиция, която може достойно да представя България и Дунавския регион в Европарламента, с достойни кандидати, както млади, така и с много опит.

   През последните 10 години Дунавският регион изостава, за съжаление, с все по-бързи темпове. За мен е чест да представлявам Русе и Дунавския регион.

   Румен Петков: Необходим е тласък на живота по поречието на Дунава, за което ще положим максимум усърдие, заяви Председателят на Коалиция За България и лидер на ПП АБВ. Това означава друга политика на поддържане на околната среда, гарантиране на плавателното корито. Дунав като комуникация, като инструмент за развитие на туризма и средство за достъп и комуникация между хората.

   Години наред сме си поставяли за цел за Активен Дунав, за този Дунав, който обичаме и искаме да бъде свързващото звено на европейската столица на България Русе с цяла Европа.

  Дунав е отличен източник на строителен потенциал и на материал, като гаранция за околната среда, но най-вече реката, която дава европейско самочувствие на Русе и на България. Не може тази корабостроителница, която е тук, да стои затворена. Държавата хвърли огромни пари в различни фирми и трябва също така да застане на мястото си за възстановяване на Русенска корабостроителница. Казвам всичко това именно на Дунава, за да не може поетият ангажимент да бъде поставен под съмнение.

   Много хора въздишат романтично за времето, когато големи кораби и тези на подводни криле превозваха десетки хиляди от Видин до Русе по реката. Държавата също трябва да разбере, че този вид транспорт също трябва да получи подкрепа и да го има.

   По-късно в залата на хотел "Вега" се проведе среща с членове и симпатизанти на коалицията.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама