Ексклузивно! Емилиян Гебрев пред Акцент.БГ: Без работещите в "Дунарит" аз съм нищо

Ексклузивно! Емилиян Гебрев пред Акцент.БГ: Без работещите в
Публикация   11 Май, 2019   /      Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     2226

От омаскаряването на бизнеса с отбранителна продукция губим всички, спечелиха съседни държави

   Снимка: Авторът

  Г-н Гебрев, днес Вие присъствате на тържеството на „Дунарит” по случай неговата 116 годишнина. Усещате ли празнично отношение в този момент?

Когато има празник, настроението винаги е добро. За мен е чест, че съм дошъл тук и че посещавам тези хора, защото без тях аз съм нищо. Това са хората, които създават продукция, които развиват дейността- това са конструкторите, инженерите, спедиторите, това са пазачите, чистачките, които работят.

 След тези хора работят кафенетата, сладкарници, ресторанти, магазините и т.н. Не се ли произвежда в една страна, няма каквито и да било реални приходи. Все едно в едно семейство мъжът да дава пари на жената, жената да дава пари на мъжа…не влизат ли пари през входната врата, нищо не се случва.

   „Дунарит” произвежда, изнася… влизат пари в страната, влизат пари във вените, без значение у кого.

    „Борбата е безмилостно жестока…,” е казал поетът. Това с особена сила важи за „Дунарит”, и за Вас особено. На какъв етап е тази борба?

  Аз това Ви обяснявам- борбата е безмилостно жестока… За да създаде човек един завод, на днешно време, с този капацитет,с едни 30-40 млн. лева може да се направи много по-високотехнологичен завод. Но с 30-40 млн. лева не можеш да създадеш такива специалисти и работници. Въпросът са специалистите, работниците и служителите, а не заводът като завод. Защото без хора- няма завод.

    Все пак, „Кинтекс” се проверява за сделки, за които именно от принципала /ресорният министър/ дойде това забавяне на износа на готова продукция и частично нарушаване на договори. Смятате ли, че дойде време, в което идва промяна спрямо отношение на държавата към системно създаваните проблеми със собствеността на дружеството?

Към настоящия момент теоретически и практически не може да се говори за подобно нещо. Абсолютно всички фирми, работещи за т.н. отбранителен комплекс, то не е и комплекс, а фирми, занимаващи се с производство на отбранителни продукти.

  Бяхме омаскарени- „Дунарит”, „Емко”, „Арсенал”, ВМЗ- Сопот, Кинтекс. Кое е това министерство на отбраната, което ще възложи поръчка на българска фирма при положение, че до два месеца ще бъде в пореден скандал. Няма такова министерство. Поради тази причина сега всички договори заобикалят нашата страна и ще я заобикалят в обозримото бъдеще- 2-3 години поне… Ние трябва да се готвим за тежки 2-3 години. Това го казах и на г-н Караниколов, и на кого ли не съм го казал. Не бива тук да се шуми. Ако някой някъде е сбъркал, трябва и нека да бъде наказан. Но кому е нужна тази публичност и този шум? За да дават военните аташета доклади, в които да описват скандалите при нас. Не е ли по-добре да пишат за такива тържества, а не за скандали?

    Името на една фирма е най-важно. Ако работещи в нея са допуснали грешка, могат да бъдат наказани, отстранени без шум, без последици за фирмата…

   Вече писахме за този проблем, че договорите ни заобикалят, но все пак, се търси българското производство най-вече заради качеството, което предлагат българските производители и квалификацията на работници и служители?

   Това е така, но да не забравяме, че и заобикалящите ни страни са отишли твърде напред в технологичното си развитие. Тези 2-3 години, в които ние сме в застой, да не кажа даваме на заден ход, ще им даде един шанс за това време да ни изпреварят. А това време в 21 век е страшно много време.

   Най-показателни са цифрите- какво означава като пари или в проценти този застой?
     Как да ги прогнозирам, има официална статистика, която е публична…

        Спад с 30 на сто?

    Да приемем, че са 40 процента, а това означава, че всички няма да работим  скоро на MAX. Действително, международната обстановка се промени. Това беше чрезвичайна ситуация, но съвсем спокойно ние можем да работим до 80 процента натовареност на капацитета, като е в съседните Сърбия и Румъния… А там е така, защото няма скандали и държавата е заинтересована и се грижи да го има този бизнес.

   

       Кой е Емилиян Гебрев? 

    На 3 април 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията блокира Емилиян Гебрев в опита му да купи оръжейния завод в Русе „Дунарит”. Решението идва седмица след като ДАНС започва проверка на договори, сключени от кандидат-купувача с държавната „Кинтекс”. В определението на КЗК е записано, че сделката по продажбата на фабриката трябва да бъде спряна временно. Като причина за това се посочват течащи спорове между акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, заради навлизането на нов съдружник.

   Държавата неуспешно се опитва да поеме управлението на  „Дунарит” – чиито бивш собственик е Цветан Василев, управителят на фалиралата Корпоративна търговска банка. Към предприятието освен Гебрев, претенции има и офшорната компания „Виафот инвестмънт”....

  .... На 16 септември 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов съобщава, че държавният ВМЗ Сопот е определен да изпълнява договори с „Кинтекс” за износ на оръжие вместо „Емко”. Причината е, че дружеството, собственост на Емилиян Гебрев, е с отнет лиценз за търговия.

   В същото време от фирма „Емко” съобщават, че от август 2017 г. близо 650 тона боеприпаси са блокирани от август край Бургас и не могат да бъдат транспортирани заради държавната намеса.

   Всичко това се случва на фона на протест на работниците на предприятието, които настояват лицензът на завода да бъде възстановен.

... На 10 октомври 2017 г. държавата и военният завод „Емко” постигат споразумение. „Емко” получава обратно всички договори с „Кинтекс” ..

  ... На 21 януари 2019 г. петчленен състав на Върховния административен съд връща казуса със собствеността върху завод „Дунарит”, за която претендира Гебрев, за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията.

Тагове : Гебрев , Дунарит ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още