Днес е : Вторник, 16 Август 2022

Какви са заплатите на учителите в Европа? И къде е България?

Публикация 07 May, 2019 / akcent.bg

26 000 евро - такава е средната годишна учителска заплата в ЕС. Преподавателите в България получават много по-малко.

Преподавателите от началните и основни училища печелят по 26 000 евро бруто. В техникумите и гимназиите техните колеги получават с 1300 евро повече.  Така изглеждат средните стойности за ЕС, но те са доста подвеждащи. В заплащането в страните между Източва и Западна Европа има значителни разлики.

  Така например учителите в Люксембург печелят по 70 621 евро или почти три пъти повече от средното за евросъюза. Докато колегите им от Румъния и България получават една една шеста от средното европейско ниво.

  С времето учителската заплата нараства. Но увеличението във всяка страна е различно. Най-високата заплата в сектора се получава след 28- годишен трудов стаж. Но и тук сумите се различават. Докато учителите в Люксембург към края на кариерата си получават по 139 222 евро, колегите им в Полша могат да разчитат само на 10 процента от тази сума.

   В Сърбия най-високата годишна брутна учителска заплата е към 7200 евро. В Средна гора, Босна и Македония- малко повече.

   В Полша началният учител работи по 478 часа на година, а преподавателите в Холандия и Латвия- двойно повече.

   В Полша учителите отделят само една трета от времето си за дидактическа дейност, а това е много под средното европейско ниво.

    Не малка част от учителите в Европа се занимават с бюрокрация, вместо да се концентрират по-интензивно върху учебния процес.

    А качеството на образованието е особено важно за всяка една страна.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама