Събота, 30 Септември 2023

Емблематични сгради в 7 български града ще засветят в синьо по повод Световния ден на пулмоналната хипертония

Емблематични сгради в 7 български града ще засветят в синьо по повод Световния ден на пулмоналната хипертония
Публикация   08:21     03 Май, 2019 /     akcent.bg   /     548

   На 5 май 2019 г. отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни. В името на това, като част от кампанията „ДАРИ ДЪХ”, в 8 града на България (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе,Стара Загора и Плевен) различни сгради ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 20ч. до 23 ч. на 5 май, с което се цели да се привлече вниманието на обществеността към това сериозно социалнозначимо заболяване.

   Националният дворец на културата в София ще засвети в синьо за четвърта поредна година, като към кампанията ще се присъединят и други градове, с което ще се покаже съпричастността към проблемите на пациентите с това коварно заболяване. В синьо ще бъдат осветени и сградите на Община Пловдив, Община Бургас, Община Стара Загора, Фестивалният комплекс във Варна, Екомузей в Русе и Мавзолей – костница „Св. Георги Победоносец“ в Плевен.

    Целта на кампанията „ДАРИ ДЪХ” е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония („невидимата болест” или „болестта на сините устни”), като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

   „Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България.” – споделя г-жа Наталия Маева, председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”.

      Допълнителна информация:

   5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В тазгодишната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят. В международен план инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. В България за седма поредна година сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от световната кампания „Дари дъх“, посветена на това рядко, но коварно заболяване. #WorldPHDay;  #WPHD2019Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha