Вторник, 26 Септември 2023

Близо половината работни места може да изчезнат или да се променят за 20 г.

Близо половината работни места може да изчезнат или  да се променят за 20 г.
Публикация   09:00     01 Май, 2019 /     akcent.bg   /     1326

   Автоматизацията, роботите и глобализацията ще променят рязко света за две десетилетия или по-малко и са нужни спешни мерки, за да се противодейства на ефектите им. Най-уязвими ще са младите, нискообразованите и част от жените, за които е по-вероятно да имат работа, за която са твърде квалифицирани или която е зле платена. Това пише Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в годишния доклад The Future of Work, представен в края на миналия месец.

   Данните в него се отнасят основно за резултатите на страните от организацията (от която България не е част). Те сочат, че въздействието на автоматизацията ще е силно върху 46% от работните места. Общо 14 на сто ще изчезнат, а 32 на сто ще бъдат "радикално променени" в период между 15 и 20 години.

   При промени с тази шеметна скорост ще са нужни предпазни механизми и системи за обучение, които да помагат да се устои на "мегатенденциите", променящи естеството на работата. Новите пазари, открити от технологията, заедно с повишената производителност ще донесат ползи на някои, но други ще пострадат - младите, нискоквалифицираните, хората на непълен ден, временно заетите (един от всеки девет) и други.

   Делът от 14% е значително по-малък от прогнозите на някои изследователи. Фактът, че дадена позиция може а се автоматизира, "не означава, че това действително ще се случи: автоматизацията невинаги е ефикасна или желана, може да предизвика законови или етични притеснения и ще ѝ повлияят предпочитания и политически решения", пише ОИСР. Хората на подобни позиции в риск, които не загубят работата си, обаче ще преминат през радикални трансформации, продължава докладът. "Дълбоки и бързи структурни промени са на хоризонта" и то в момент, когато раните от финансовата криза през 2008-2009 г. още не са се излекували. С трансформациите идват "големи нови възможности, но и по-голяма несигурност," продължава докладът.

   Само за десетилетие поръчките на индустриални роботи са се увеличили три пъти, а за миналата година инвестициите на частен капитал в изкуствен интелект са нараснали двукратно спрямо предходната.

   Има и положителни промени - повече хора в активна трудова възраст имат работа, отколкото в минали десетилетия, заетостта се увеличава заради нарастващия дял работещи жени, расте и делът на работните места, изискващи сериозна квалификация (25% от всички) в страните от ОИСР. Въпреки безпокойството заради разрушителната роля на технологиите на пазара на труда "не изглежда вероятно общата заетост да спадне рязко" - на мястото на старите работни места се появяват нови. Държавите от ОИСР успяват да създадат работни места по-бързо, отколкото ги унищожават, и така заетостта всъщност расте.

   Същевременно за две десетилетия тя е намаляла с 20% в производството, а в услугите се е увеличила с 27 на сто. Изчезват работни места, изискващи средно ниво умения, докато печелившите от технологичните промени са предимно висококвалифицираните. Сред фирмите се разширява пропастта между "суперзвездите", въвеждащи иновации и цифрови технологии, и тези, които не успяват да следват ритъма на дигитализацията. В това се корени отчасти и неравенството в доходите, увеличаващо натиска върху средната класа. 

   Мнозина ще трябва да сменят не просто позицията, но и заниманието си, а и всички ще трябва да осъвременят уменията и практиките си на работа.

   Натискът върху средната класа, загубата на работни места и нарастващото недоволство (изразило се и във възхода на популисти в развитите икономики) са сред симптомите на проблема, отбелязва ОИСР. Същевременно все повече ще е нужно обучение на служителите, за да бъдат подготвени за бъдещето, а именно нискоквалифицираните участват най-малко в подобни дейности (сред преминаващите през такива обучения в държавите от ОИСР те са средно 40% по-малко от висококвалифицираните).

   Всеки шест от 10 работещи нямат основни умения в информационните технологии. Ако този проблем не бъде решен, той ще се отрази сериозно на социалната спойка на обществото.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha