Днес е : Неделя, 19 Септември 2021

Пианистът Николай Димитров подарява концерт на русенската публика

Публикация 03 Apr, 2019 / akcent.bg

   17-годишният пианист Николай Димитров ще подари концерт на русенската публика на 11 април. Първият му рецитал в родния му град ще се състои от 18 ч в зала „Европа“ на Доходното здание. Той се организира с подкрепата и партньорството на Община Русе, а входът е свободен.

   Възпитаникът на Училището по изкуствата досега е имал самостоятелни концерти в българското консулство в Ню Йорк и в посолството ни в Лондон. Това е дебютът му със самостоятелен концерт в България, като заедно с него на сцената ще излезе и партньорът му от дуо „Апасионато“ – флейтистът от НУИ Димитър Димитров.

   Програмата ще включва Прелюд и фуга №13 из „Добре темперирано пиано I том“ от Бах,  Соната №18 от Бетовен,  Етюд №11 за сложните арпежи от Дебюси, Балада №2 от Лист. Заедно с Димитър Димитров ще изпълнят Соната за флейта и пиано оп.94 от Прокофиев.

   С концерта си Николай иска да благодари на всички в Русе, които са го подкрепяли през годините.

   Пианистът, който тази година е абитуриент, има солидно количество награди от национални и международни конкурси. Свирил е в прочути зали по света като „Карнеги хол“ в Ню Йорк, „Роял Албърт хол“ в Лондон, „Музикферайн“ във Виена. Свирил е четири пъти като солист на Русенска филхармония, бил е солист и на симфоничните оркестри „Михаел Жора“ в Бакъу /Румъния/, „Пионер“ и Атинската „Симфониета“ в Гърция. Носител е на специалната награда за млад талант, която се връчва от БНР в рамките на церемонията „Музикант на годината“, и на наградата на общината „Русе 21 век“. Тази година му предстои участие на Международния фестивал „Варненско лято“ и фестивала „Питър де Гроте“ в Холандия.

   Той свири от 2016 г. с флейтиста Димитър Димитров в дуо „Апасионато“, което е една от най-успешните камерни формации на НУИ. Самият Димитър също е носител на многобройни национални и международни отличия, които през 2018 г. му донесоха наградата на Министерството на културата. Дуото има зад гърба си над 10 международни награди и участия в концерти на Международния фестивал „Мартенски музикални дни 2018“, в Българския културен център „ Дом Витгенщайн “ във Виена и в Българския културен център в Прага.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама