Днес е : Четвъртък, 1 Декември 2022

В Букурещ Борисов заговори за три възможности за мост над Дунав

Публикация 30 Mar, 2019 / akcent.bg

    Премиерът Бойко Борисов смята, че възможностите за нов мост над Дунав са три, след срещата си с премиера на Румъния Виорика Дънчила и съвместно заседание на двете правителства.

   "Румъния може да използва европейски средства за моста Русе - Гюргево, защото това е европейски коридор, а на Свищов и на Никопол от българска страна съответно (да се строи) с публично-частно партньорство. Изключително важно е и за енергийната система. Може да се направи и централа, и път", каза още Борисов. "Напред сме в Свищов, много бързо може да стане", добави той. По думите му мостът при Русе трябва да се ремонтира основно и от двете страни.

   По всяка вероятност Борисов говори за проекта за ВЕЦ на Дунав, между Никопол и Турну Мъгуреле. Идеята за тази ВЕЦ съществува от близо 60 г. При един от опитите за съживяването й през 2008 г., правителството предвиждаше да се изгради преградна стена с широчина 16 метра с шосеен и жп път между българския и румънския бряг, а от двете страни да се построят две ВЕЦ с обща мощност 600 мегавата.

   Според подписания меморандум от министъра на транспорта Росен Желязков и румънският му колега Александру-Разван Кук преговорите за трети мост не са толкова напреднали. "В областта на транспортната свързаност, държавите се ангажират да направят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия трети мост над Дунав. Предстои страните да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш", пише в меморандума, според информация от Министерски съвет.

   Най-важно е за нас е да решим къде да бъде новия мост, каза Виорика Дънчила.

   Между правителствата на България и на Румъния в Букурещ бяха подписани двустранни документи, с които страните се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си в областта на малките и средни предприятия, на извънредните ситуации и на транспортната свързаност.

   Поздравявам премиера Виорика Данчила за успешното председателство на Съвета на Европейския съюз и за усилията на Румъния в тази сфера, каза Бойко Борисов след заседанието.

   За транспортните коридори премиерът Борисов изтъкна, че има доста конкретика както с Румъния, така и с Гърция. Румъния може да драгира река Дунав, да я направи по-дълбока, за да могат да се превозват по-тежки товари и да има повече туристи по нея, отбеляза Борисов.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама