Износът на американско уиски "пресъхна" заради митата на Тръмп

Износът на американско уиски
Публикация   22 Март, 2019   /     akcent.bg   /     668

Експортът за Европейския съюз е паднал с 13,4% през втората половина на 2018 г.

    Американският износ на уиски се срива през втората половина на 2018 г., понасяйки удар заради по-високите мита на търговските партньори на страната след въведените от президента Доналд Тръмп мита за вноса на стомана и алуминий, съобщи в четвъртък обединението на местната индустрия.

   През миналата година Канада, Китай, Мексико и Европейският съюз наложиха вносни мита, вариращи от 10% до 25% за американското уиски и бърбън, което доведе до спад от 11% на износа на уиски в САЩ през второто полугодие.

   За първите шест месеца на 2018 г. износът на уиски се е увеличил с 28% в сравнение със същия период на 2017 г., частично благодарение на компании като производителя на Jack Daniels - Brown-Forman Corp.

   Като цяло за 2018 г. износът на уиски се е увеличил с 5,1% до 1,18 млрд. долара, което е значителен спад спрямо 16-процентното увеличение, наблюдавано през 2017 година, пише Ройтерс.

   Износът за Европейския съюз е паднал с 13,4% през втората половина на годината, след като е нараснал с 33% през първите шест месеца.

   Европейският съюз, който наложи 25% мито за американското уиски, е най-големият пазар за алкохола, който възлиза на близо 60% от общия износ.

   По-рано през март Brown-Forman заяви, че вдигането на митата на ключовия европейски пазар е основната причина за спада в брутния марж на печалбата за третото тримесечие. Компанията също така заяви, че продажбите й ще бъдат ударени през 2019 г., ако тарифите останат в сила.

   "Щетите, нанесени на американския износ на уиски, сега се ускоряват и това е странична вреда от продължаващите световни търговски спорове", заяви главният изпълнителен директор на Съвета за дестилирани спиртни напитки Крис Суонгър.

   Общият износ на алкохолни напитки от САЩ нараства с 9,5% до 1,8 млрд. долара през 2018 г., но също се забавя спрямо 2017 г., показват данните.
Тагове : уиски , мита , Тръмп ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha