Днес е : Неделя, 26 Март 2023

Борисов предупреди фирмите за горива да излязат на светло, иначе - арести

Публикация 26 Feb, 2019 / akcent.bg

   На съвещание за борбата с контрабандата премиерът Бойко Борисов предупреди търговците на горива да изсветлят напълно бизнеса си, защото в противен случай ще последват арести, както това стана с предприемачи от тютюневия и алкохолния бранш.

   "Които не се съобразиха в другите браншове, видяхте какво им се случи. И тях най-добронамерено преди две години предупредих - всеки да си легализира бизнеса. Тези, които не се съобразиха - цигареният бизнес, са в арестите, алкохолният бизнес - в арестите. Да обърна внимание на колегите от бизнеса с горива, че толкова усърдно работят службите.

   Колегиален съвет е да си приведат 100% бизнеса бял",  каза Борисов на представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки.

   Той напомни, че "времената са такива, че държавата трябва да се дисциплинира" и изрази убеденост, че "в рамките на няколко месеца ще дойдат и резултатите в горивата".

   Премиерът коментира темата за пазара на горивата по повод оповестените от големите цигарени компании данни за това, че незаконната търговия с тютюневи изделия се е свила до 4.4% през четвъртото тримесечие на 2018 г., което е спад с 0.9% спрямо предходното.

   Борисов подчерта, че предстои въвеждане на видеонаблюдение в сектора, а засегнатите вече са започнали "да скърцат".

   "Не можеш да искаш да се прави профилактика на измервателните уреди, когато ти идва танкер. Пристанища - Росенец, Бургас, Варна - тотално видеонаблюдение. Целта ни е субективният фактор да бъде сведен до минимум и 100% контрол върху пристанищата, рафинериите и търговията", каза той и продължи: "За всяка претенция искам да имам видео. Да снимате с камера всяко движение на кораби, танкери. На филмче да видим дали действате правомерно или неправомерно, дали толерирате или не, за всяка претенция искам да имам филмче", обърна се той към служителите на МВР и митниците.

  Борисов коментира и съпротивата срещу наредбата на Министерството на финансите за касовите апарати, чиято цел е изсветляване на оборотите на търговците. По думите му шумът и напрежението около нея е точно защото софтуерът се манипулира. "Всички ходите на ресторант, в хотели и знаете къде и колко касови бележки дават.

   Съпротивата е голяма. В същото време казват: Държавата да ми направи пътя, канализацията, осветлението пред ресторант, хотел...Онлайн търговците също смятат, че не бива да плащат данъци."

   "При тези ниски данъци трябва ли и ДДС да крадат и тази съпротива да е толкова яростна?!" възмути се премиерът и даде пример с

обект на Слънчев бряг, чийто сървър е в Макао.

   Борисов призова анализаторите от неправителствения сектор да се включат в изследване и на пазара на горива, както го правят по поръчка на цигарените компании. Така правителството ще може да сравнява данните на службите със събраните от независими източници, а неправителственият сектор ще бъде коректив на управленските решения. Искрено се надявам гражданският сектор да ни подкрепи и това ще е в поза на обществото, добави той.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама