Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Дунарит губи 30 на сто от производството си заради скандалите от 2017 година

Публикация 14 Feb, 2019 / akcent.bg

По неофициална информация от БГ скандалите печели Сърбия. Вероятно и Румъния ще се възползва от създадената ситуация….

   Окончателно решение петчленен състав на Върховния административен съд от 21 януари връща казусът със собствеността върху "Дунарит" за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията. Това е поредната бариера пред собственика на "Емко" Емилиян Гебрев да се впише като мажоритарен собственик на русенския завод.

  В голямата си част съдебната битка се води между "Емко" (което още през 2016 г. заявява увеличение на капитала на "Дунарит" с 60 млн. лв., което да го бетонира като собственик) и офшорката Viafot Limited "Виафот инвестмънт България"  ( която блокира през съда всякакви вписвания в Търговския регистър).

   КЗК първо  безпрецедентно отказа през април м.г. да разглежда искането на "Емко" да купи "Дунарит", докато тече съдебно дело нагоре по веригата на собствеността на продаваното дружество. Впоследствие определението на комисията е отменено от ВАС, а и дългогодишният председател на регулатора Петко Николов беше сменен, като с едно от първите си решения новият състав на комисията пусна сделката.

С това решение на съда поне временно се обезсмисля цялата върволица от десетки дела около "Дунарит".

   Какво всъщност се случва с русенския завод, който се оказа толкова апетитен и доведе до осветляване на работата на фирмите от военно- промишления комплекс в България през 2017 , съпроводено със сериозни скандали и намеса на държавата?

  Със сигурност- негативно върху този бизнес. Дунарит отчита произведена и продадена продукция през миналата година спрямо 2017 г. с 30 на сто по-малко. Това заяви пред Акцент.БГ изп. директор на дружеството Петър Петров. За отрицателната тенденция колкото и влияние да има международната обстановка, то обратният тренд тръгва след нестихващите скандали от 2017 година.

   За съжаление, това се отразява не само на Дунарит, но и на целия оръжеен бизнес в страната. С приблизително същият процент е спадът на производство като цяла в страната. От това най-губещ е държавата, тъй като става въпрос приходи за малко повече от един процент от БВП, който не влиза в бюджета.

   Нездравата бизнес обстановка в държавата и липсата на предвидимост кара оръжейните търговци да търсят други производители. По неофициална информация от БГ скандалите печели Сърбия. Вероятно и Румъния ще се възползва от създадената ситуация….

Защо  всъщност русенският завод за специална продукция се оказа толкова скандално апетитен?

Дунарит е приватизиран през 2004 година за 2 млн. лева, заедно със задължения от 28 млн. лева.  Тогава оборот  за година е около 10 млн. лева

  Година по-късно дружеството тегли заем от по това време почти никому неизвестната банка КТБ. И за пет години погасява всичките си задължения.

Така до 2017 година Дунарит произвежда специална продукция и печалба, която достига 10-12 пъти повече преди за се сети някой, че има такова предприятие.

  А две години по-рано  цялата държавна машина начело с промишления министър Божидар Лукарски излизат и обявяват русенското предприятие за заплаха за националната сигурност!!! Изумително. При все, че става въпрос със вече 115 годишна история, който е и лицензиран търговец с продукция със специално предназначение. И обърнете внимание. Подобен лиценз имат още 250 фирми, част от които са апартаменти или офиси- пощенски кутии.

  А през август 2017 г. наследникът на Лукарски неясно защо реши държавата да спасява завода.

   И когато частният завод „Дунарит” постига без държавна помощ и намеса резултати, близки до държавната гордост ВМЗ „Сопот” /значително с по-голям производствен капацитет, русенското дружество се оказва „народен враг” за определени хора с доказан апетит към собствеността му.

   И цялата държавна машина тръгна в посока, далеч различна именно от националния интерес и националната сигурност, твърдят запознати с действителната ситуация.

До … появата на английският посланик при премиера Борисов, когато натравянето на Гебрев и още двама негови близки става международна новина. Четири години след инцидента.

   Според мениджмънта на Дунарит натравянето едва ли има отношение към завода, тъй като то се случва година преди Гебрев да декларира интерес към активите на военния завод.

Но със сигурност случващото се в момента буди за пореден път недоумение. ВАС иска ново разглеждане от КЗК казуса „Дунарит”, повдигнат преди вече 3 години от офшорката Viafot Limited "Виафот инвестмънт България". Никой не забелязва или не отчита, че всъщност реалните участници на пазара на оръжие в България /Законът касае именно вътрешния пазар/, не се жали от „Дунарит”. Това прави фирма, на която никой никъде не е видял жив представител, а жалбата и е за съмнения за нарушения на Закона, тъй като възнамерява!!! да развива дейност на българския пазар.

А сега КЗК ще трябва отново да потвърди фактите, че към 2016 година, когато е внесена жалбата, не е имало основание да се счита Законът да е нарушен.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама