Днес е : Вторник, 4 Август 2020

Проблемът на държавата е, че е подчинена на олигарсите. Защо максимално много българи трябва да подкрепят Евровота?

Публикация 05 Feb, 2019 / Интервю на Румен НИКОЛАЕВ-част II

.Пенчо Милков за депутатските заплати, за магистралата Русе- В. Търново, за лобистите в парламента…

   … продължение

       Ще приемете ли, че в момента държавата се управлява от няколко олигарха, които имат бизнес в различни сектори на икономиката. А всички държавни институции /или почти всички/ са им подчинени и защитават техните интереси?

  - Аз никога не съм бил част от управлението и нямам връзка с такива олигарси, нито пък те са осъществявали връзка с мен. …

Имам предвид това, което се вижда- което се предлага за приемане в парламента като закони…

 - Да, но изводът ми като народен представител е, че има именно такова нещо.  Лошото  е, че в цял свят политическата власт на държавата е по-силна от икономическите субекти и може в крайна сметка да ги контролира, докато тук, явно, икономическите центрове са по-силни от политическата власт и си отглеждат удобни политици.

Г-н Милков, как ще наречете това- България да има право и възможност за по- нисък ДДС и да се даде приоритет на две икономически области, и изборът да е ХАЗАРТ и туризъм? Това не е ли цинизъм?

  -  В Народното събрание влизат толкова много лобистки проекти… На страницата ми във фейсбук може да видите всичките ми възражения  на първо четене, на второ четене и по ветата на Президента на някои от тях. Има моменти, в които Президентът въобще не е налагал вето върху определени, вредни закони за страната и в тези случаи ние, от опозицията, сме единствената бариера, опитваме се да разясняваме на хората вредите от тези закони.

   Така че мога да кажа- да, забелязвам много порочни процеси. Трябва да стане ясно- законодателстването в България в момента не е както би било нормално. Да се, че няма законодателна програма на ГЕРБ за 4 години, която да казва - първо тримесечие на тази година ще предложим да бъдат приети тези закони, следващото- другите…

Т.е. липсва конкретика.

   -  Законодателства се кампанийно, без такава програма. Или Евросъюзът ще ни дръпне ушите след месец за нещо  и ние вкарваме законопроект за да покажем, че някаква мярка се приема, или някакъв лобистки текст на някакъв, за да му защитим интересите. Всичко това го виждам, но съм депутат на опозицията – силно се противопоставям, но гласовете ни не стигат, за да ги спрем.

   И да се върна към това, което почнах- в много държави има много силни икономически кръгове и интереси.  Хубаво е да има силни национални икономически кръгове.  Но в случая, в България, политическото ръководство на държавата не е успяло да ги направи патриотични и да ги подчини за постигане сила на Държавата.

  В България, колкото и да се перчи някой от управляващите политици, че е голям мъжкар, трябва да се подчини на националните интереси. Но не става така. Хората вече разбраха, че икономическите кръгове отглеждат и възпроизвеждат тази политическа форма, която ни управлява, за да им е подчинена.

 Предстоят европейски избори. Определят ги като изключително важни. От тази важност какво се очаква да произтече- на Изток, на Запад, отвъд Океана, наляво, надясно или…?

  -   За мен лично евроизборите са изключително важни не само за  линиятаГЕРБ- БСП. Ако гледаме така, означава, че си гледаме в краката. Евроизборите са много важни за Европа, защото ще предопределят дали да има Европейски съюз и какво да представлява…. Надига се фашизъм в Европа и в света. Не може откровено популистки и фашистки партии да намират все повече и повече подкрепа. Виждаме и в световен мащаб големи държави започват да се появяват крайно десни лидери, а ЕС не реагира. Затова според мен евроизборите ще предопределят до голяма степен, колкото и зловещо да звучи, спокойното и мирно съществуване изобщо. Защото в тази си фаза, в която се намира ЕС, не изпълнява целите, които си е поставил. Той не предоставя достатъчно ниво на сигурност, на предвидимост, за своите граждани. Европейските избори ще предопределят бъдещето му, защото от представителите в Европейския парламент- социалисти или десни, или крайно десни, ще зависи какво ще представлява Евросъюзът.

   За нас те са много важни. Ще дадем всичко от себе си.

Не е ли в интерес на всички политически сили, най-вече на основните, да накарат колкото  може повече хора да излязат да гласуват. Имам предвид традицията процентът на гласуващи на евроизбори да е нисък.

   -   Аз твърдя, че съществен процент от резултатите на управляващите е постигнат чрез изборни манипулации - по области, и централно. БСП вече е научила своя урок, на национално и на местно ниво, и ще направи всичко възможно повече хора да отидат да гласуват, за да може стойността на тези купени гласове или пуснати гласове на „мъртви души“ да бъде намалена.

   -  Нашата партия кара хората и всички организации да се събудят и да гласуват. Не искаме да се капсуловаме в собственото си ядро. Аз лично ще говоря на хората, че е важно да отидат и да гласуват. Освен че ще им кажа защо е важно да гласуват за нас, ще им кажа, че е важно изобщо да гласуват.

Понеже говорихме, че гражданите в страната намаляват, парите в държавата се увеличават, а гласоподавателите не живеят по-добре- не е ли грозно, да не кажа и цинично, пенсиите да са под прага на бедност- 220 лева, а депутатските заплати, по два-три пъти в годината да растат с по 300- 400 лева?

   -  Три пъти в настоящото Народно събрание БСП предложи да се замразят депутатските заплати към размера им от края на предишното 43-то Народно събрание, или да се промени начинът, по който се определят. За сведение на вашите читатели да припомня- депутатската заплата не се гласува от депутатите да се вдига. Тя е три пъти средната работна заплата за страната. Така, с нарастването на средната работна заплата нарастват и депутатските заплати….

Ясно, но този норматив или механизъм може да бъде променен, но това трябва да направят именно депутатите… Просто да бъде справедлив.

   -  Ето, три пъти БСП е предлагала промяна в механизма. Управляващите са ни упреквали в популизъм и са го отхвърляли. А то не е било популизъм.  Вижте, хората не се интересуват от партии, те просто не си харесват живота. И няма как, когато техният представител не им е помогнал да си харесат живота, неговите пари да се увеличават на три месеца.

   Но има и втора гледна точка. Ако депутатите работят за сума, която не им позволява да изпълняват своите ангажименти и задължения /всяка седмица аз шофирам  по 8-9 часа  - Русе – София и София - Русе/, то качеството на тяхната работа също ще е ниско. Също така добри специалисти няма да пожелаят да станат народни представители, ако не получават възнаграждение поне равно на това, което получават като работещи в професиите си.  А това ще се отвори пътят богаташите да си пратят депутати, на които плащат под масата.

А те не го ли правят, в голямата си част…

   -   Не съм пратен от никого, аз съм експерт-юрист.

Не, съвсем не става въпрос за Вас, с просто око се виждат Ваши колеги от едни партии, които точно се представляват не от народни, а от корпоративни представители. Същото е и с Правителството… Въпреки високите заплати богаташите пак си пращат свои хора в Парламента. И въпросът не е депутатите да вземат малко. А да направят така, че да има възможност хората да работят и за получават справедливо възнаграждение.

   -  Вече казах- три пъти сме предлагали да се промени начина на заплащане на народните представители.

Добре, нека да минем на една моя любима тема- пътят Русе- Велико Търново. Струва ми се, че няма да доживея да пътувам по магистрала, само ще броим трупове по сегашния път. Това усещане няма ли да се превърне в реалност? Трябваше да има първа копка в края на миналата година, в началото на тая. Нищо няма и нищо не се чува, освен че пътят е приоритет, каквото и да значи…

   -   Който ви ги е обяснил така нещата, дълбоко ви е излъгал. Вече сме задавали няколко актуални въпроса към министъра и повече от ясно е, че пътят ще се случи с пари от ТОЛ таксите - няма да са европейски, няма да са от Катар, от Китай. Преди да се натрупа милиард от ТОЛ такси, този път няма да се случи.

Но можеше поне процедурата да стартира…

   -   Имаше обжалване на два пъти на процедурата по ОВОС на проекта.

Но хората вече не вярват и на това оспорване. То идва от един район. Как пък само там се намериха един- двама недоволни?

   -   Мога да го обясня. Сред  депутатите от БСП от В. Търново единият е от Горна Оряховица - Явор Божанков. В разговор с него ми обясни, че познава оспорващите… Проблемът е, че в момента Горна Оряховица е голям логистичен център - има летище, важен ж.п. възел, пътят Русе- Велико Търново минава край града. Проектът за магистралата предвижда тя да минава на 36 км. оттам, за което жителите там се имат за много ощетени.

Т.е. на горнооряховчани не им изнася това трасе на магистралата?

    -  Точно така. Затова и правителството е обещало да изгради модерна връзка на Горна Оряховица с магистралата. А иначе министърът отговори, че този път е приоритет, и ще бъде реализиран с пари от ТОЛ такси. Друг е въпросът колко ще струва. Чел съм отговорите на министри на актуални въпроси на бивши мои колеги-депутати от Русе, че пътят ще струва първо 450 млн. лева, после 600 млн.  Лева, а сега – над милиард.

Със сигурност проектът се случва, мина ОВОС, за първи път фазата е доста напреднала.

Дано и втори мост над Дунава при Русе  да се случи….

Коментари

Vania Todorova  
21:37:37 / 2019-02-05

БЛЕСТЯЩ КОМЕНТАР НА ПЕНЧО МИЛКОВ, КОЙТО С НЯКОЛКО ИЗРЕЧЕНИЯ Е ПРЕСЪЗДАЛ ДЕЙСТВИТЕЛНАТА ТРАГЕДИЯ НА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИТЕ ПОДАНИЦИ !

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама