Днес е : Събота, 4 Юли 2020

Най-големият автомобилен производител в света влиза в политиката

Публикация 30 Jan, 2019 / akcent.bg

Volkswagen ще призове хората да гласуват на изборите за Европейски парламент

  Германският автомобилен концерн Volkswagen навлезе в политиката, като обеща да мобилизира служителите си да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент и призова жителите на страните членки на блока да „сложат край на сепаратистките движения“, съобщава Bloomberg.

   VW е „изцяло европейска компания“, заяви в Брюксел Гунар Килиан, директор на отдел „Човешки ресурси“ в германския автомобилен производител, който наблюдава около 480 хил. служители в ЕС. С наближаването на изборите в края на май Килиан заяви, че най-големият автомобилен производител в света ще „формулира ясен призив за гласуване на изборите, защото нашата демокрация се нуждае от всеки вот“.

   „Европейският съюз е гарант на мира, свободата, просперитета и откритата търговия. Обединена Европа е нашето бъдеще“, каза Килиан пред дипломати, административни служители и представители на ЕС.

   Изборите за Европейски парламент, които се провеждат на всеки пет години и са една от най-големите демократични прояви в света, рядко привличат голямо внимание. Но гласуването на целия континент в продължение на четири дни от 23 май се очертава като референдум за 60-годишния европейски експеримент.

   Това ще бъдат първите избори за Европейски парламент след решението на Великобритания да напусне съюза, и ще включват сблъсъци относно основни ценности и политики. Има реална възможност антиевропейските партии начело с италианската „Лига“ на Матео Салвини, да спечелят достатъчно места, за да внесат смут в дейността на парламента. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че гласоподавателите трябва да направят избор „за“ или „против“ Европа.

   Volkswagen е влиятелна икономическа сила в Германия и в цяла Европа. Килиан даде за пример брандове на VW от седем европейски страни и 71 завода в региона. Въпреки че той не споменава конкретно Brexit, автомобилният концерн ще бъде засегнат от излизането на Великобритания от ЕС чрез марката си Bentley, базирана в английския град Крю.

   „Трябва да направим ЕС привлекателен отново за страните членки и най-вече за хората, които живеят и работят тук. Те трябва да усещат обогатяваща, прогресивна и ликуваща Европа за себе си и в ежедневния им живот“, допълни Килиан.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама