Понеделник, 2 Октомври 2023

Офшорката, на която "цялата държава помага" за "Дунарит", e на адвоката на Пеевски

 Офшорката, на която
Публикация   09:19     19 Ян, 2019 /     akcent.bg   /     1373

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев беше извикан в прокуратурата, дни след като публично разказа за офшорката Viafot

   В петък Специализираната прокуратура привика оръжейния търговец Емилиян Гебрев, за да прецизира обвинението срещу него за ръководител на престъпна група за пране на пари през сделката за придобиването на завода "Дунарит". По думите му това е станало по телефона, а не писмено.

  "Някога в далечната 2010-2011 година "Дунарит" е бил придобит от кръга на КТБ. След колапса на банката на нас ни беше предложено да го купим и да го стабилизираме. Ние го направихме. Обвинението се състои в това, че "Дунарит" е бил придобит 2010-2011 година с някакви престъпни пари, а това значи, че и аз съм престъпник, защото съм го купил. Ето това е цялата работа", коментира Гебрев пред медии на излизане от следствието. Той изрази недоумение от обвинението, че е помагал в пране на пари, като е казал, че не му е станало ясно на кого е помагал.
  

    Собственикът на "Емко" е обвиняем по това разследване от 2017 г. заедно с двама директори в дружеството, адвокатът му Лазар Карадалиев и сина му.

С показните си действия и изкарването му пред камери и фотографи държавното обвинение дава нова тежест на думите на Гебрев от началото на седмицата, че "цялата държава помага на една офшорка", визирайки регистрираната на британските вирджински острови Viafot, която и досега и без преки връзки се считаше за контролирана от депутата от ДПС Делян Пеевски. През 2016 г. тя се афишира като обезпечен кредитор на "Дунарит" и поведе с "Емко" битка за контрола над русенския завод. Година по-късно в средата на 2017 г. след дълга и оплетена регистърна битка и няколко загубени дела, заплашващи да се официализира контрола на Гебрев, срещу него започна агресивна кампания в медиите на Пеевски, гарнирана с прокуросрски акции, замразяване на лицензи за търговия и опит на държавата да национализра "Дунарит".

   В четвъртък сайтът "Биволъ" публикува документи от Panama Papers, доказващи, че краен собственик на Viafot е адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, с което вече има и документални следи чии са апетитите към някогашното парче от корпоративната империя на КТБ "Дунарит".

Кой е Viafot

Офшорната компания изникна в сюжета около "Дунарит" през пролетта на 2016 г. - малко след като лагерът на "Емко" поиска от Комисията за защита на конкуренцията да одобри придобиването на завода и тя временно го блокира. Тогава дъщерното и дружество "Виафот инвестмънт България" представи договор от 14 март 2016 г. според който, тя е купила вземане на "Е.Миролио" към "Дунарит" и на тази база иска да се впише като заложен кредитор. На същата дата италианският бизнесмен Едоардо Миролио прехвърли на фирма, официално собственост на Пеевски, и своите 50% в "Техномаркет", а също и миноритарния си дял в "Булгартабак", така че всичко говореше за пакетна сделка по неговото излизане от всичко, свързано с КТБ.

"Виафот" обжалва решението на КЗК, като тричленен състав на ВАС потвърди решението. Съдии от ВАС коментираха, че над членове на съдебния състав е имало натиск от страна на ръководството на съда, за да отсъдят в полза на "Виафот". В момента делото е пред петчленен състав на ВАС, който го е обявил за решаване през декември.

Самото "Виафот инвестмънт България" от основаването си през март 2014 г. (малко преди затварянето на КТБ) не е подавало никакви нови документи към Търговския регистър, включително и задължителните по закон годишни отчети. Собственик е Viafot Limited, за която документите на "Биволъ" показват, че е собственост на адв. Александър Ангелов, а управител от самото начало е никому неизвестния Роман Венев. Дружеството е регистрирано в офис сградата на цар Борис III 159, където са и много други компании в орбитата около КТБ. Самото "Виафот" обаче не е сред длъжниците на банката.

Все пак повече детайли кой е Венев има и те са видни от негов разпит на 5 октомври 2015 г. от прокуратурата по мегаделото КТБ в качеството му на изпълнителен директор на друга създадена малко преди затварянето на КТБ фирма, която дни преди затварянето й усвоява голям кредит - "Родина пропъртис". Според данните на следователите Роман Венев е строителен инженер, родом от Кюстендил.

"В началото на месец декември на 2013г. беше създадено дружеството. Аз работех в строителна компания "Арнаудов" на длъжност главен инженер. Нашата фирма изпълняваше строителни обекти, свързани с фирма "ТЦ ИМЕ", това бяха строежи на магазините "Темпо" и "Баухаус", обяснява Венев. "Чрез инвеститорската фирма се свързах с лицата Йордан Радев /той движеше строителството/ и Ангел Велев /управител на Техно Резиденшъл парк/. През месец ноември на 2013 г. аз напуснах фирмата, в който работех - "Арнаудов" и си търсех работа. Провеждах разговори с хора, с които съм работил по различни проекти и тогава разговарях и с Йордан Радев. След много кратък период от време ми се обади Стилияна Белова, която ми се представи като служител на КТБ, относно създаване на фирма за строителството на бившата сграда на вестник Работническо дело/на бул."Цариградско шосе/", продължава още разказът на Венев, който бързо приема да стане изпълнителен директор на "Родина пропъртис".

   Оттам следва традиционната КТБ история как всички документи са били изготвяни в банката, той е ходил само да подписва, не е имал офис там, не познава другите директори и т.н. След като "Виафот" се появява на фронта на "Дунарит" обаче от името на дружеството продължават да излизат документи с неговия подпис. За целта явно Венев е трудоустроен и компенсиран, защото към датата на разпита той работи в "Техноекспортстрой" - също свързвана с Пеевски компания, приватизирана с пари от КТБ и собственост на панамска офшорка.

            Кой е Александър Ангелов

   Името на адв. Александър Ангелов се появява често и нееднократно около някогашния тандем Пеевски-Василев, като след разпада остава в лагера на депутата. Същевременно банкерът в телевизионни интервюта е разказвал как той е служил като техен посредник в последните месеци преди краха на КТБ и Пеевски по него му пращал ултимативните си искания. В едно от тях Василев го описва така: "основният манипулатор на всички правни разработки срещу мен и срещу банката e Александър Ангелов". Името му се появява в мейли, изпращани от него, където се обсъжда структурирането на собствеността на "Булгартабак". Самият той води няколко общи събрания на холдинга след приватизацията му.

   В началото на кариерата си Ангелов работи в кантората на Тодор Батков, като в тази си роля е бил в бордовете на "Стандарт", "Левски" и др. В последствие напуска заедно с Гено Андреев и създават собствена кантора "Ангелов, Андреев и сие" и консултантска компания към нея - "Авиора консулт". Последната също многократно присъства в делото КТБ с плащания от офшорката на Цветан Василев EFV към нея. Името му се среща и в ръчно писаните резолюции на банкера.

   Името на адв. Ангелов се появява около поне още няколко сделки около Пеевски-Василев. Той се явява пред Агенцията за приватизация като представител на дружеството на Василев и майката на депутата Ирена Кръстева, което придоби недостроената сграда на ИПК "Родина". Ангелов беше и пълномощник на хонгконгската Wealth Standard - една от ключовите компании при овладяването на "Петрол" и също голям получател на преводи от EFV

   Както отбелязва "Биволъ" Ангелов и партньорът му Андреев са синове на функционери от Държавна сигурност и бивши зам. министри на вътрешните работи от годините на прехода. Параскев Ангелов Параскевов, който е баща на Александър, беше секретар на МВР в правителството на Жан Виденов, той е дългогодишен служител на Второ главно управление на ДС, назначен е там през 1968 г. Бащата на Ангелов е в борда на "Авиора", която е подавала документи с негов подпис от името на Пеевски до американските власти, като част от защитата на депутата по сигналите на Цветан Василев срещу него с искания за санкции по Глобалния закон "Магнитски". Бащата на Гено Андреев - Румен Андреев е бил следовател в Главно следствено управление от 1971 г. Управлението също е част от структурите на ДС. Андреев беше зам. министър на вътгрешните работи в праивителството на Сергей Стаишев

   Адвокат Ангелов е сред честите посетители при Цветан Василев според изтеклите списъци от охраната на офис сградата на банкера. Самият Ангелов през 2015 г., когато се озова като съсобственик на футболния "Левски", твърди че не е адвокат на Пеевски. Същевременно в началото на 2016 г., когато Пеевски спечели търг да купи активите на "Химко", но така и не приключи сделката, Ангелов се изказва пред в. "Стандарт" в качеството си на пълномощник на депутата по сделката

            Кой сега е кредитор на "Дунарит"

   Сагата с дълга на "Дунарит" към КТБ е дълга. На 30 октомври 2014 г., дни преди отнемането на лиценза на банката, лично Едоардо Миролио, който беше най-големият депозант в банката, и няколко негови дружества сключват цесии с "Дунарит", което пък е един от големите кредитополучатели на КТБ с над 90 млн. лв. задължения. Така бизнесменът може да получи част от средствата си, докато компанията може да ги използва да прихване и погаси част от задълженията си. Впоследствие на 1 декември 2015 г. "Дунарит" и Миролио са уредили взаимоотношенията си, като са фиксирали общата цесионна цена на 22.2 млн. евро, 1.77 млн. долара и 0.4 млн. лв., дължими на "Е.Миролио" ЕАД.

   На 14 март 2016 г. Миролио продава своето вземане на "Виафот инвестмънт България". Цената е 19.5 млн. евро, а по-късно през годината на 11 август "Виафот инвестмънт България" прехвърля вземането на собственика си Viafot Limited от Британските Вирджински острови за неизвестна сума. По това време близкият до Цветан Василев мениджмънт на "Дунарит" и прекият му акционер "Кемира" правят опити да прехвърлят контрола на "Емко" на Емилиян Гебрев, което чрез увеличение на капитала за 60 млн. лв. трябва да придобие 88% дял. Сделката е блокирана именно от Viafot.

   Новото развитие идва през 2017 г. около лятната офанзива спрямо Гебрев. Според документите в Търговския регистър на 5 юли 2017 г. Viafot е прехвърлило вземането на "Дипи" на Добрин Иванов срещу 22 млн. евро. За сделката "Дунарит" е уведомен чак на 25 август. В същия ден "Дипи" продава вземането си на КТБ срещу оригиналните 22.2 млн. евро, 1.77 млн. долара и 0.4 млн. лв., или около 5 млн. лв. повече, отколкото е платил месец и половина по-рано. Има обаче и особеност - цената ще бъде платена в активи, които синдиците са предлагали на публична продан - по този начин "Дипи" се сдоби с апетитни имоти през 2018 г.

   "Дипи" реално изигра роля на приемлив посредник, така че на синдиците на КТБ да не им се налага да влизат директно във взаимоотношения с офшорка с необявен собственик. Последната стъпка отново е осъществена на 25 август. На същия ден, в който КТБ придобива вземането, тя го прехвърля на държавното дружество ДКК. Този път цената е 24 млн. евро или 46.9 млн. лв., от които 40 млн. лв. са дължими в срок до 7 дни, а останалите - до 1 година. ДКК възнамеряваше по линия на кредита да овладее контрола върху "Дунарит", но мениджмънтът на дружеството и "Емко" изплатиха целия дълг и сложният план беше блокиран.

   Въпреки плащането обаче още се водят дела, като "Емко" не успява да се впише като собственик и до сега.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha