Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Предвижда се да караме с 30 км/ч в градовете и с 80 км/ч - извън тях

Публикация 18 Jan, 2019 / akcent.bg

Увеличава се броят на часовете за обучение на кандидат-шофьорите

   Намаляване на максимално разрешената скорост в градовете и по първокласните пътища, предвижда МВР, предаде Нова телевизия. Пакет от нови правила за пътна безопасност, одобрени от правителството, ще увеличи и часовете на шофьорските курсове.

   Скоростта, като сигурен причинител на много катастрофи, е поставена под контрол в намеренията на държавата. Конкретно: вътрешното министерство предлага по първокласните пътища да се движим с 80 км/ч, а не  както сега - с 90. Аргументът: всеки километър по-бавно движение намалявал жертвите с 4-5%, изчислили експертите.

   В населено място сега е разрешено да се движим с до 50 км/ч. Ако промените бъдат одобрени, по-нататък във времето тази скорост ще се ограничи до 30 км/ч.

   За да се подсигури и по-добрата подготовка на шофьорите държавата планира да увеличи часовете им кормуване в шофьорския курс. Сега книжка може да получат шофьорите след 31 часа на пътя. Ако предложенията бъдат приети, вече ще се учат поне 50 часа.

   Ако водач причини катастрофа в завой, държавата иска книжката му веднага да се отнема.

   Всички тези мерки подлежат на още обсъждания и поетапно въвеждане през тази и следващата година. Те са част от одобрените през 2018 г. намерения за „0 жертви” - по-безопасни пътища и дисциплиниране на шофьорите.

   В официалния документ от интернет страницата на МВР сред аргументите за повече внимание към пътниците стои и изречението: „Пътникът трябва да се превозва по-внимателно от дамаджаната с ракията”.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама