Понеделник, 2 Октомври 2023

Минималната пенсия става 219 лв., управляващите отхвърлиха предложението за 300 лв.

Минималната пенсия става 219 лв., управляващите отхвърлиха предложението за 300 лв.
Публикация   00:33     29 Ноемв, 2018 /     akcent.bg   /     1847

   Депутатите увеличиха минималната пенсия на 219 лв. Не бе прието предложението на опозицията за 300 лв. минимална пенсия, като БСП и ДПС обвиниха Обединените патриоти в неизпълнение на предизборната им програма.

  Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава с 12 лв. от 1 юли 2019 г. - от 207,60 лв. на 219,43 лв., решиха депутатите.

  Предложението да се увеличи на 300 лв. дойде от депутата от партията на социалистите Филип Попов, който заяви, че не може пенсионерите да живеят цял месец с парите, които депутатите получават на ден:

   "Преди месеци пенсионерите излязоха под прозорците на властта и искахаа преизчисляване на всички пенсии. Те предлагат минималната пенсия да стане 308 лв. и таванът на пенсиите да бъде премахнат. Какво се случи оттогава досега? Нищо. Вие останахте глухи за техните справедливи искания. Това са болни хора, но са преди всичко достойни българи и заслужават достойни старини", заяви депутатът.

   Георги Гьоков призова да не се нарушават принципите на осигуряването и подчерта, че от БСП са и за преизчисляване на абсолютно всички пенсии и пропорционално увеличаване според осигурителния принос. Той също така обвини Патриотите в лицемерие, тъй като отказвали да изпълнят предизборното си обещание за 300 лв. пенсия.

     "Може би защото сте заплашени от големия коалиционен партньор, че ще счупите коалицията и ще съборите правителството, а на вас не ви се изпуска властта. Така че от тук нататък е по-добре да мълчите и да не споменавате този срамен за вас факт, когато предлагате нещо с ясното съзнание, че не искате да мине", допълни Гьоков.

   Той върна лентата до 2016 год., когато бе прието вдигането на пенсиите на 200 лв. Гьоков заяви, че Патриотите постоянно обвиняват социалистите, че не са подкрепили предложението им за 300 лв. пенсия, но напомни, че при гласуването 41% от вносителите от Патриотичен фронт и Атака са отсъствали и само 21% - от подкрепящите от БСП.

   "При гласуването на бюджета за ДОО през 2016 год., първа точка, когато се гласуваше баланса на бюджета приходна-разходна част, от което зависеше дали ще има пари за увеличаването на пенсиите на 300 лв, вие дадохте 4 гласа. Гласуваната в последствие подкрепа на тези 20-ина човека нищо не промени. Не беше гласувана първата точка", отговори Симеонов.

   Бившият вицепремиер също така заяви, че през 2016 г. социалистите били обещали на лична среща да подкрепят предложението за 300 лв. в зала, но така и не го направили:

   "Преди гласуването на бюджета имаше една среща в зала Запад с вашата лидерка г-жа Нинова, г-н Гечев и още двама човека, на което вие категорично заявихте, че ще подкрепите нашето предложение за 300 лв. Не го направихте в зала. Вие изиграхте водевил, вие за пореден път изиграхте театър - това, което правите и в настоящия момент", допълни той.

   Според Симеонов е време опозицията да спре да спекулира, защото "когато си в коалиционен формат, няма как да не се съобразиш с по-големия партньор". Според думите на Симеонов, Патриотите поне имат заслугата, че пенсията е вдигната на 200 лв. - нещо, от което са се възползвали 823 500 човека. 

   Депутатът Рамадан Аделай от ДПС също се обяви за увеличение на пенсиите на 300 лв. и нарече Патриотите "популисти", които били обещавали 600 лв. пенсия. Според него сега пенсионерите са далеч по-бедни отколкото когато ДПС е била на власт:

   "Ако днес не подкрепите числото 300, би трябвало да излезете и да обясните защо и по какъв начин държите родителите ни в недоимъка, с които спечелихте изборите", допълни още Рамадан Аталай.

   Симеонов отговори, че никога не са предлагали 600 лв. пенсия и че благодарение на Патриотите, в парламента няма втора протурска партия: "ОП, ДОСТ ги няма и ОП, вие отидохте на четвърто място."

   "Вие станахте трета политическа партия и само преди една седица ОП, седнахте си на това място", отговори Аделай.

   В спора се намеси и Светлана Ангелова от ГЕРБ, която призова опозицията да не заблуждава гражданите и я нарече "царе на популизма, дефицитите и фалитите".Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha