Днес е : Събота, 27 Февруари 2021

Искрен Веселинов за протестите, за Коалицията, за системата и за въздуха в Русе

Публикация 21 Nov, 2018 / интервю на Русен Николаев

Искрен Веселинов е заместник-председател на ВМРО и заместник-председател на ПГ „Обединени патриоти” в 44-то Народно събрание

Измина седмица на протести, продължават и тази. Исканията са различни, в Русе са като навсякъде- за по-добър стандарт на живот, за промяна на системата, да не се повишава екотаксата за старите коли… плюс темата за чист въздух. Основателни ли са тези искания и протести?

Напълно основателни. И ние като политическа формация- ВМРО, от години настояваме. Основният проблем на българското общество са ниските доходи.  Това е причината за лошия стандарт, така и за демографската криза и колабса на нацията. В това отношение ние сме влезли в този парламент с мандат от народа да се борим за по-високи доходи и това е нещото, което правим. Така че аз разбирам исканията, смятам, че те са справедливи. Въпросът е дали може протестът да ги реши. Защото това минава през управленски решения, които се случват във времето не толкова бързо, колкото на всички нас ни се иска.

Според мен важното, което едно управление трябва да излъчва, е усещането за посока. В случая, настоящото правителство, в което ние вкарахме тази тема- темата за доходите, излъчва вече втора година последователно сигнала за тяхното повишаване. Това би трябвало да удовлетворява хората.

Колкото до екопротестите- абсолютно съм съгласен с тях. Аз продължавам да получавам информация за замърсяване на въздуха и според мен /настоявал съм вече два пъти пред министъра, нова апаратура бе монтирана/ тези замърсявания трябва да бъдат прекратени. Не трябва да продължава тровенето на русенци.

Всъщност, не е ли крайно време всички, които говорят за замърсяване на въздуха, да са наясно и да разграничаваме органичните миризми от опасните за здравето и живота неорганични вещества във въздуха?

Не само това. Фините прахови частици не са отровни, но са вредни, защото водят до много сериозни заболявания.

   Индустрия обаче трябва да има. Но има и миризми, коите се усещат в центъра на града и за които протестират гражданите.Това беше и причината тази нова инсталация да се разположи до Руското консулство.

Част от протестиращите в Русе и в страната са против казионните партии да бъдат повече във власт. Сериозно ли е това искане, възможно ли е да се случи?

В България имаме богат опит с новите политически проекти. Единият управлява страната 8 години - този на Царя, другият управлява още по-дълго- 10 години- този на ГЕРБ. Някои социолози твърдят, че има цикличност- малки и големи месии, през 7-8 години. На тази вълна нашите настоящи партньори от Атака влязоха в парламента през 2005 година, формацията на Бареков… В това отношение нови проекти непрекъснато се случват…

А президентска република, как Ви се вижда, добре ли ще бъде?

Това е по-сложна тема. Аз съм за президентска република. Имали сме дебати във ВМРО, като мнението е, че тя е по-добрата форма. Представителството във властва сега е опосредствено чрез парламента.  Изпълнителната власт се избира от парламента. Депутатите се слагат в листите от лидерите на съответните партии. После  те ги избират за министри. … Парламентът не контролира изпълнителната власт, защото трябва да контролира началниците си.

Правителството реално контролира парламента… в лицето на премиера.

Да, това е дефектът на парламентарната демокрация. Ако има пряк избор на изпълнителната власт, президентска република, или полупрезидентска /което е по-добрият вариант/, парламентът става опозиция на управлението. Тогава би следвало да има по-сериозен контрол на властта. Аз лично съм привърженик на тази идея. Доколко може да се случи в рамките на тази конституция /БСП и някои части от СДС успяха да гласуват 1990 година/, не мога да кажа, защото промяната на Конституцията е Параграф 22- първо трябва да имаш проект,  след това да събереш 2/3 от парламента да го гласува, след това да се проведе избор за Велико Народно събрание, където да  се гласува този проект и нищо друго.  След това то трябва да се разпусне и да се проведат избори за обикновено. Това е една хазартна политическа игра, закодирана в тази Конституция, тъй като нейните създатели са били с ясното намерение, че не бива тя да се променя. Но рано или късно това трябва да се случи.

Има ли логика искането за намаляване на броя на депутатите предвид и намалението на населението с поне 2 млн. граждани?

Може да се редуцира броят на депутатите. Това не е свързано с принципа на функциониране на държавата. Всъщност, при намаляване броя на депутатите гражданите, които са възпитани вече години наред в омраза към всеки, който е депутат, защото се смята, че е позиция, която консумира много облаги и предполага корупция, го приемат като наказание срещу депутатите. Реално в такъв случай най-потърпевши ще бъдат малките партии, които вкарват най-качествени депутати.

За следващата година е предвиден отново бюджет, който гарантира на партиите по 11 лева на гласоподавател. Темата се предъвква като че ли само предизборно, и до там…

Ние /ВМРО/ сме внасяли предложение да бъде намалена наполовина субсидията и да има таван. Тези предложения не минаха. Няма консенсус за това нещо. Истината е, че големите партии получават неоправдано много пари. А разходите им са съпоставими с тези на малките партии. С тези пари раздават подаръци, строят храмове и какво ли не още, което трябва държавата и общините да го правят.

Друго, което все повече дразни хората е все по-голямата ножица по отношение на увеличението на депутатските заплати и смешните пари /бонуси/, които стигат до един пенсионер /и то не до всеки/. Това грозно и несправедливо разслояване може ли да бъде спряно?

Аз също съм предлагал в рамките на парламентарната група да направим индексацията на депутатските заплати така, че да бъдат като на пенсионерите. Няма никаква пречка това швейцарско правило да важи и за тези заплати. Имаше различни предложения, и за замразяване включително. …

Бихте ли внесли отново  своето предложение в обединението  Обединени патриоти ….

За съжаление аз не можах да убедя колегите си от групата Обединени патриоти.. Това се случи, когато Корнелия Нинова предложи да се замразят заплатите. Затова и не прерасна в предложение за промяна на Правилника. Според мен това рано или късно трябва да се реши….

Това е едно от нещата, които „бодат очите” на протестиращи и на обикновените избиратели, които живеят под жизнения минимум с минимални заплати?

Така е, в България има около половин милион души, които са с минимални заплати, които и се облагат.

И отново към най-актуалната тема- ще успее ли Патриотичното семейство да се помири?

Въпросът е дали има желание да се върши някаква обща работа. От крамолите между Сидеров и Симеонов потърпевшо е патриотичното движение като цяло.  Положението на постоянен скандал, което е вече месеци наред между определени лидери, проваля патриотичната идея. Логично социологическите сондажи показват един спад на доверие. Още през лятото Красимир Каракачанов направи публично обръщение към партньорите всеки да погледне своите кривици, а не чуждите и да се спре говоренето през медиите, и да се намерят общи приоритети, които да се вършат. ВМРО и сега правим това, най-вече с работата на Каракачанов и повишаването авторитета на армията.

ВМРО работи активно и в парламента- внесе се Законът за радикалния ислям, за потребителската кошница, който либералните кръгове оспориха. Това обаче не става на един крак. Не може да бягаш на един крак, ако другия не те слуша, ако партньорът ти не помага. Този възел трябва да се развърже. Влезли сме като коалиция, може да имитираме коалиция, но въпросът е тя да е работеща. Ако не - всеки да се определя собствената посока и да бъде честен пред избирателите, и да им каже какво прави.

И последен въпрос- на какво се дължи тази любов на Марешки към ВМРО и по-конкретно към Каракачанов?

Честно казано, крайно безинтересен ми е Марешки, както и мотивите му. Всички знаем, че той е един от символите на мутрополитиката. Ако такива е имало на местни нива, сега вече има и в парламента. С финансови подаръци към избиратели, с натиск и прочее са успели да влязат в парламента.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама