Днес е : Понеделник, 24 Февруари 2020

Русе: Протестен автопоход за чист въздух блокира Дунав мост

Публикация 10 Nov, 2018 / akcent.bg

Пожарът и димът от Сметището бе точката на кипене за днешния протест

  Снимка: Румен НИКОЛАЕВ

  Граждани на Русе излязоха на протестен автопоход, 30 години след хлорните обгазявания в града. В шествието се включиха  близо  100 автомобила.

   С националния флаг и плакати за чист въздух, автомобилите преминаха по основните булеварди на Русе до Дунав мост. За около 30 минути ще блокират движението в посока към граничният пункт.

   Хората искат адекватни действия от страна на институциите, тъй като не вярват на резултатите на екоинспекцията, според която няма обгазяване.

   Според русенци има предприятия, които продължават да замърсяват въздуха, защото няма адекватни санкции срещу тях. Точно затова днес хората бяха и с маски на лицата.

   Протестът беше организиран в  социалните мрежи. Чашата на търпението преля след пожара на сметището, при който целият град в продължение на няколко дни бе обвит в неприятна миризма, а децата отидоха с маски на училище.

   Протестиращите се насочиха към Индустриален парк Русе, където се намира заводът за автомобилни части "Монтюпе" - един от основните замърсители на въздуха в Русе, предаде БНР. След като никой от компанията не излезе, за да говори с хората, те се върнаха в центъра и изразиха исканията си пред сградата на общината.

  Истината е, че действително от производствените халета на завода се носи тази специфична сладникава миризма, която вече русенци определят като аромата "Монтюпе". Тъй като преди години, когато имаше хлорни обгазявания, то се знаеше, че това е хлорът от Гюргево, сега обаче тази специфична миризма, която е наситена с етаноли и с други въглеводороди, трови действително децата. 

   Според организаторите такива протести тепърва предстоят, ако властта не обърне внимание на екологичната обстановка в Русе, предаде националното радио.

   „Аз бях от поколението, което израсна с маска на лицето, с маска ходех на градина и на училище, всеки ден ми кървеше носът. Сега тя живее с инхалатор, както всички деца в Русе. Не искам това да продължава повече”, посочва и Калоян Крумов.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама