Днес е : Вторник, 11 Август 2020

Съхранение на виното

Публикация 02 Nov, 2010 / Виктор Колев

Полезни съвети за ценители

В съхранението на виното няма нищо особено сложно или мистериозно, но със сигурност една правилна грижа може да гарантира удоволствието, а една погрешна - да развали и най-фината амброзия. Виното просто иска да бъде оставено на мира на тъмно, студено, влажно и сравнително добре изолирано срещу вибрации и миризми място:

·         ярката светлината може да бъде вредна за виното, особено за това, което искате да пиете след повече от десет години;

·         топлината принципно ускорява химичните процеси и колкото по-топло е мястото, в което съхраняваме виното, толкова по-бързо и не особено деликатно ще остарее то. Виното спокойно понася температури в диапазона между 7 и 18°С, но 10° С са идеалните за него. По-важно е да няма големи температурни колебания - никое вино не обича да му става ту топло, ту студено, така че не го слагайте до неизолирания си бойлер, например;

·         ако помещението е прекалено сухо, то рано или късно корковата тапа ще изсъхне, ще се свие и ще пропусне въздух, който ще окисли и повреди виното. Идеалната влажност на въздуха за съхранение на вино е 70-80%.

·         ако точно до къщата ви не минава влак или метро, вибрациите не би трябвало да представляват проблем за днешните стабилизирани вина;

·         виното диша!! Киселото зеле, туршиите, сланината, сиренето, нафтата или гумите от колата нямат работа в близост до виното!

Дали в изба или шкаф, обикновено вината се съхраняват в легнало положение. Идеята е корковата тапа да бъде навлажнявана непрекъснато от виното, за да не изсъхне и да не пропусне кислород в бутилката. Нови наблюдения показват, че виното се развива най-добре, когато бутилката е под ъгъл, така, че коркът да е в контакт както с виното, така и с въздуха в бутилката.

Експерти по шампанското са установили, че и в изправено положение тапите на шампанското се навлажняват достатъчно от богатия на въглероден двуокис въздух в бутилката. При този начин на съхранение ще се избегне контактът с не особено качествен корк - колкото и да е скъпа една тапа, никога не може да се предвиди развитието й във времето. Производителите на Мадейра също така предпочитат да съхраняват бутилките си в изправено положение.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама