Днес е : Четвъртък, 1 Юни 2023

Младите ни информатици се прибраха с 4 медала от Европейската младежка олимпиада – eJOI

Публикация 05 Aug, 2018 / akcent.bg

Един от медалите дойде в Русе- златно отличие за Виктор Кожухаров (9 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе).

Медалистите ни по информатика бяха посрещнати подобаващо на летище София. Учениците се представиха страхотно и спечелиха два златни, един сребърен и един бронзов медал в Русия. Така България е на второ място в отборното класиране на Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI.

  Златните медали спечелиха Андон Тодоров (8 клас, СМГ) и Виктор Кожухаров (9 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе).

  Сребро донесе Георги Петков, (8 клас, СМГ), а бронз Константин Каменов(8 клас, СМГ). Отличните им постижения донесоха гордост и удовлетворение на проф. д-р Каталина Григорова, ръководител на отбора и преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Петър Петров, заместник-ръководител на отбора и лектор в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

   Инициаторите и основатели на eJOI – проф. Красимир Манев, гл. ас. Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова са изключително щастливи, че мечтата им не само се реализира през 2017 г., но днес вече се превръща в традиция и пише нови забележителни  страници в  историята на състезателното програмиране в Европа.

Младите ни информатици се прибраха с 4 медала от Европейската младежка олимпиада – eJOI

©MediaBricks.bg

Младежите ни защитиха и подобриха успеха си от първото издание на eJOI през 2017 г. Тогава Андон Тодоров и Константин Каменов станаха сребърни медалисти, а Виктор Кожухаров и Георги Петков спечелиха бронзови медали.

  „Младежите ни не само оправдаха, но и надминаха очакванията за отлично представяне. Изключително горди сме от медалите, с които те се завръщат в България – това ни дава огромен стимул да продължим да ги подкрепяме за още по-големи успехи и доказва, че по-ранното обучение дава огромно предимство. Постижението им е блестящ пример за всички, които вървят по техните стъпки и сигурен знак, че страната ни запазва водещите си позиции в състезателното програмиране в Европа“, каза проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

   Освен празник на състезателното програмиране, който дава високо признание на младите таланти на Европа, олимпиадата отново изпълни мисията си да бъде и вълнуващ фестивал на приятелството и младостта. Участниците, които пристигнаха от различни точки на континента, имаха възможност да опознаят културата на Татарстан, да видят и опитат традиционни места и развлечения и да създадат спомени за цял живот.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама