Днес е : Четвъртък, 26 Ноември 2020

БАН: Още поне 15 г. ще сме далеч от Европа

Публикация 29 May, 2018 / akcent.bg

Останалите нови в ЕС ни изпреварват по растеж, посочи доц. Виктор Йоцов

  Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 г. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН, ръководител на екипа, изготвил  Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България.

   По думите му даже достигането на 75% от средните нива на европейските икономики ще отнеме най-малко 13 г. и то при растеж, който е 2% по-висок от този в по-развитите страни. „С 3,6% (колкото е в момента – б.р.) ще ни отнеме 30 г.”, подчерта той.

  „Неприятното е, че изоставаме спрямо другите нови страни в ЕС, които отбелязват през миналата година по-голям растеж от нас. Лидер е Румъния със 7%”, посочи Йоцов.

   Според него са нужни структурни политики, свързани с разпределението на ресурса по сектори и увеличаване на производствени капацитет. „Демографската структура е изключително неблагоприятна – имаме намаляване на населението (…) 30-40 хиляди губим всяка година”, предупреди Йоцов.

  Той се обяви за сериозен дебат по отношение на т.нар „плосък данък”. Според него той е бил въведен без допитване до обществото и експертите в период, който е бил по-благоприятен за българската икономика, като е дошъл реално в пакет с намаляването на данъчната ставка.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама