Днес е : Четвъртък, 26 Ноември 2020

Дянков с нова формула за Европа

Публикация 19 May, 2018 / akcent.bg

Срещата ЕС - Западни Балкани не беше успешна, даже стъпка назад

   „За мен беше даже стъпка назад. Не се говори вече за това, че те вървят към европейско присъединяване, а се говори да им се даде перспектива в бъдеще те да се присъединят към Европа. В момента такова е времето в ЕС. Външните теми, като Иран и Корея, доминират, а вътре в Съюза, заради Брекзит главно, няма това обединение, което го имаше преди“.

  Причината за разширяването е, първо, че тези държави ще се развиват по-добре икономически, но и като цяло европейската икономика ще се подпомогне, смята Симеон Дянков. Той коментира: „Вместо обаче да говорим за конкретни дати за влизането на тези държави в ЕС, пак се говореше вчера за перспектива, както и преди 15 години в Солун. Темата за разширяването поне засега не стои на дневен ред на основните политици в Европа. А тя ще даде не само на Западните Балкани, а и на страни като България, допълнителен икономически тласък“.

   Нова формула за икономическия растеж в Европа предлага бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков в книгата си "Накъде върви Европа". Икономическият труд, който отново е в съавторство с известния шведски икономист Андерс Аслунд, излезе от печат в края на миналата година с клеймото на Оксфордското университетско издателство. Премиерата на книгата за България е на 29 май във Военния клуб. Тя е на пазара благодарение на издателство "Колибри".

   Дянков анализира мястото на Европа спрямо САЩ, посочва икономическите сектори, в които Европейският съюз изостава от Съединените щати и бързо развиващите се пазари като Китай и дава "рецепта" за икономически растеж.
  Пред европейските държави има три огромни предизвикателства, посочва топфинансистът. Те са отрицателната демография, липсата на общ финансов пазар и липсата на качествено средно и висше образование. Това е причината Европа драматично да изостава в технологичните сфери спрямо Америка и Азия. Затова Дянков и Аслунд предлагат 6 обхватни мерки за стимулиране на икономическия растеж. Те са ограничаване на публичните разходи до 42 % от брутния вътрешен продукт, отваряне на пазарите на услуги и дигитална търговия, намаляване на данъците върху труда, подобряване качеството на средното и висшето образование заедно със създаването на условия за иновации, реформи в пенсионните системи на държавите от ЕС и финализиране на европейския енергиен съюз.
България присъства във всяка глава от книгата, както с добри примери като данъчната ни система, така и с проблеми като демографията, недостатъчно доброто образование и липсата на среда за развитие на високо технологични фирми.

  "Накъде върви Европа",  която на американсия пазар излезе със заглавие "Europe's Growth Challenge", бе класирана след петимата финалисти за елитната награда "Хайек" на Манхатънския институт. Тя е най-престижното отличие за икономическа литература в света. То се дава за книги, които най-добре отразяват визията на австрийския икономист Фридрих Хайек за икономическа и индивидуална свобода.

   Политически философ и Нобелов лауреат (1974 г.), Хайек e автор на основополагащи трудове като "Пътят към робството" и "Конституция на свободата". Хайек е ключова фигура във възраждането през 20 век на класическия либерализъм. Наградата "Хайек", чиято парична стойност се равнява на 50 000 долара, е сред най-щедрите по рода си в света. Тя е учредена като знак на признание към Хайек и за да бъдат насърчени други учени да следват неговия пример. Победителят се избира от комитет от уважавани икономисти, журналисти и учени и се съобщава по време на престижна лекция в Ню Йорк. Тазгодишният носител на наградата "Хайек" ще стане ясен през юни.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама