Днес е : Петък, 22 Януари 2021

Всеки четвърти българин иска предсрочни избори

Публикация 16 May, 2018 / akcent.bg

46% обаче биха предпочели правителството да изкара пълен мандат, твърди „Медиана“

   Няма желание за смяна на управлението. Такъв е основният извод от национално представително проучване на социологическа агенция „Медиана“. Предсрочни избори искат 26 %, а значително повече (46 %) биха искали правителството да изкара пълен мандат.
Управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца, твърдят социолозите. Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи. Но за два месеца те са намалели (с 4 %). Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него (оптимистичните нагласи за това са скочили с 11 %).

   Вероятно, за стабилизацията на управлението допринася и умерената позиция на страната ни по случая „Скрипал“ (само 5 % смятат, че и България е трябвало да изгони руски дипломати), както и постъпките за преразглеждане на мораториума за АЕЦ „Белене“ (54 % са за неговото построяване, против – 14 %).
Средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.44 през май.

  До голяма степен стабилността на управлението ще зависи от възможността му да генерира добри новини от европредседателството, смятат социолозите. Както и да държи балансирана неконфронтационна линия по отношение на Русия, НАТО, Турция, ЕС.
Благодарение на всичко това ГЕРБ е успял да стопира тенденцията от последните месеци за намаляване на дистанцията с основния си политически опонент. Към момента ГЕРБ води пред БСП с 3.2 %. Другите две партии които могат да са относително спокойни при едни предсрочни избори са ДПС и Обединените патриоти. В зоната на потенциалните претенденти за участие в парламента (между 2-4 %) са АБВ и „Воля“ на Марешки. Въпреки присъединяването си към т.нар. антисистемни, евро и НАТО–скептични партии, „Воля“, засега, не е получила дивидент от това. Сложните трансформации и прегрупирания сред „десните“ засега дават печални резултати – както за отделните партии, така и за сборните коалиции.

  Другата причина за нежеланието за предсрочни избори е в отсъствието на терена на ярка алтернатива. Наблюдаваме това, което виждаме и в останалите европейски страни. Голяма част от избирателите привиждат и „лявото“, и „дясното“ като двете страни на една и съща монета ( една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така и десни партии. Това е и причината двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев да набират огромен брой потенциални гласоподаватели. За несъздадената партия на Слави Трифонов заявяват, че е възможно да гласуват 30%. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37 %.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама