Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Проучване: Работодателите предпочитат кандидати с две специалности

Публикация 19 Apr, 2018 / akcent.bg

  Две специалности са по-добре от една, препоръчват изследователи на база мащабно проучване, пише Business Insider. Студенти, които удвояват магистратурите и специалностите си, могат да печелят повече от връстниците, които се обучават само в една област. Те са по-привлекателни за работодателите, защото се приемат като по-иновативни натури.

  Предимството, което имат кандидатите с двойни специалности, е почти три пъти по-високо от всички останали.

   До тази констатация учените са стигнали след изследване, в което са взети под внимание редица променливи, включително семейна история на предприемачеството, курсове в колежите, раса, пол и различни други образователни постижения. Дори са взети под внимание личностните характеристики като например, дали лицата са екстровертни или интровертни типове. Разгледани са институциитета, в които студентите са учили, качеството на преподаване, естеството на взаимодействието им с преподавателите.

           И така, какво означава да бъдете по-иновативни и защо има значение?

   Изследователите са използвали сравнително нов инструмент за проучване, който позволява да се определи, как институциите могат да помогнат на учениците да развият своя иновационен капацитет - набор от качества имат значение на пазара на труда, тъй като работодателите искат от завършилите колеж повече от добри оценки. Това, което работодателите наистина искат е кандидатите да могат ефективно да работят в различни екипи, да са творчески мислители и да имат убедителни комуникативни умения. Накратко, работодателите търсят иноватори.

   Означава ли това, че висшисти, които имат двойно образование са и двойно по-иновативни? Може да се каже, че това е така, наблягайки на факта, че някои ученици искат повече от това, което една специалност или магистратура може да им осигури. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама