Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Българите не сме second (ЕС) hand... 40% от вносните храни – по-скъпи

Публикация 15 Apr, 2018 / akcent.bg

Не приемаме обяснения, че разликата е заради вкусови предпочитания

   Над 40% от 60 храни, внесени от ЕС, са по-скъпи в България, отколкото в останалите страни членки. Това показа втората проверка за двоен стандарт при храните, обяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

   По-скъпо се продават детските пюрета и италианските макарони, уточни министърът. Очаква се следващата седмица да бъдат обявени и данните от физикохимичния анализ на продуктите.

   "Резултатите ще потвърдят в една или друга степен изводите от предишното ни проучване на 30 стоки. При него бяха установени по-драстични диспропорции в цени, в органолептични свойства и на етикети", каза Порожанов пред "24 часа".
    При новата проверка отново са установени разлики в етикетите на храните от ЕС у нас и на западния пазар. Според Порожанов обаче това не означавало, че в България се предлагат вредни продукти. Ставало въпрос за нелоялна търговска практика и различно третиране на потребители от страните в Евросъюза.

    Съвместно с омбудсмана Мая Манолова министерството на земеделието организира на 30 април в София форум на тази тема. Очаква се да присъстват премиерът Бойко Борисов и представители на държавите от ЕС.

   Министърът подчерта, че не приема обясненията на производители, които аргументират разликата в съставките на продуктите с вкусови предпочитания на отделните нации.

   "Необходимо е да има ясна законодателна регламентация за единни съставки в храните за европейския пазар", категоричен е той.

Европейските власти искат двойният стандарт при храните в Източна и Западна Европа да бъде забранен със закон и компаниите да бъдат задължени да продават продукти с еднакво качество навсякъде в ЕС, пише британският "Гардиън". Дори вече има изготвен текст за евродиректива.

Следващия месец Европейската комисия ще представи на страните от ЕС методика, с която да тества световни компании и техните продукти. Евродирективата можела да влезе в сила от средата на следващата година.

Според еврокомисаря за защита на потребителите Вера Юрова заради подготвяната регулация компаниите били изнервени и се очаквал голям отпор.

"Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялни търговски практики, за да пише черно и бяло, че двойното качество на храната е забранено", заяви Юрова.

Проверки в няколко страни в Централна и Източна Европа, включително и България, установиха, че мултинационални компании продават продукти в по-новите членове на ЕС, произведени с различен състав, а при някои има значителни разминавания в цените.

Хранителната индустрия твърди, че разликата е заради това, че компаниите се съобразяват с културните предпочитания и вкусове в отделни страни.

Новата директива предвижда, че за да предложи един и същи продукт с различни съставки, производителят трябва да докаже, че на даден пазар има предпочитания към друг вкус, а не към традиционния.

  Директивата ще даде и повече права на потребителите. Те ще имат право на колективни искове срещу дадена компания, а санкциите ще се вдигнат до 4% от годишния оборот.

  Освен това потребителите ще имат право да получават подробна информация преди сключването на договор и да го прекратяват до 14 дни след сключването.
 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама