Днес е : Понеделник, 1 Март 2021

Църквата стартира осмото мироварене

Публикация 03 Apr, 2018 / akcent.bg

  Българският патриарх Неофит възглави днес водосвета, с който бе дадено началото на осмото по ред мироварене в историята на Българската православна църква.

  Самото последование бе предшествано от Преждеосвещена св. Литургия, която се отслужва през първите три дни на Страстната седмица. Литургията бе възглавена от ставр. ик. Костадин Гаврилов и дякон Деан Коруноски. На нея Българският патриарх Неофит взе молитвено участие, а след това възглави водосвета, на който бе осветена вода, с която да се започне мироваренето.

  Заедно с патриарх Неофит във водосвета съслужиха Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, прот. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, свещ. Добрин Христов, началник Отдел "Пласмент" при Св. Синод, столични свещеници и храмовото духовенство, както и протодякон Иван Петков и дяконите Деан Коруноски и Костадин Тренев.

  След водосвета светената вода бе прелята в съда, в който ще се вари мирото, а след нея бяха добавени и задължителните вино и зехтин.

  Негово Светейшество прочете първото по ред от полагащите се евангелски четива, след него това сториха и епископите Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп. Четенето на евангелските откъси ще продължи три дни, като едновременно с това се извършва и непрекъснато бъркане на съставките на мирото.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама