Понеделник, 25 Септември 2023

Борисов: Спретнаха ни ювелирна операция за ЧЕЗ, но този път оставки няма да има

Борисов: Спретнаха ни ювелирна операция за ЧЕЗ, но този път оставки няма да има
Публикация   19:00     27 Фев, 2018 /     akcent.bg   /     910

   Премиерът Бойко Борисов определи реакциите около сделката с ЧЕЗ като "толкова хубава ювелирна операция", която е "спретната" на правителството. Той сравни днешните събития с февруарските протести през 2013 г. и обяви, че този път оставки няма да има.

  "Някой иска да повтори февруарските събития, по друг сценарий, но със същите изпълнители. Пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания", каза Борисов в парламента днес, където предостави на депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" секретни документи около сделката, изпратени му от чешкия премиер Андрей Бабиш (бел. авт. - те са внесени в секретно деловодство, за да могат всички депутати да ги прочетат). Според него в обществото се насажда усещането, че по думите му "някой от нас" стои зад Гинка от Пазарджик, но това не било вярно.

"Тоя път оставки няма да има и обещавам на тези хора да ги разнищя докрай", каза Борисов. Той обяви, че няма да даде да петнят репутацията на правителството, "с подобни играчки излиза, че някъде витаем зад подобно нещо". "Тези хора един път са ни сваляли от власт, сега искат да направят същото - този път няма да стане", каза още лидерът на ГЕРБ.

Премиерът каза още, че има атака срещу него и правителството, че стоят зад "тъмна, задкулисна сделка". "На вашите зрители и слушатели не само, че нямаме нищо общо, но и такава хубава ювелирна операция ни спретнаха", обясни той пред медиите и каза, че са използвали времето, в което е бил в чужбина.

"Това е доста добре скалъпена история, много майсторски, много добър сценарий", каза лидерът на ГЕРБ. Той каза, че от фейсбук виждал, че хората се настройват срещу него, че едва ли не правителството е направило "тая глупост". "Целият скандал, който ни спретват, е в един момент същите тези хора, като изгасят тока... И хората си кажат: "Гледай го тоя какво направи". Това е сценарият на тея гадове, но ще ги гоня тоя път докрай. Господ ни е свидетел - нищо. Как може да си помислим, че точно на нас ще го продаде ЧЕЗ!?", обясни премиерът. Той разказа какви разправии и арбитражни дела имал с енергоразпределителните дружества.

Борисов призова президента Румен Радев да пита чешкия си колега Милош Земан и каза, че "част от участниците" ги е виждал на снимка със Земан. По-рано днес държавният глава определи сделката на ЧЕЗ като схема за скрито придобиване на дружеството на дружеството.  А лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска прокурорската проверка и анкетна комисия.

  От думите на премиера се разбра, че не трябва да се бърза с оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, преди да се приключи проверката по сделката. Такова мнение било изразено и от коалиционните партньори.

   Борисов обяви, че ще има законови промени, с които да се попречи на сделката за ЧЕЗ.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha