Днес е : Четвъртък, 20 Февруари 2020

Линдзи Вон спечели бронз в последния си олимпийски старт, италианка грабна титлата

Публикация 21 Feb, 2018 / akcent.bg

    Линдзи Вон не успя да сбъдне мечтата си за втора олимпийска титла и остана трета в последния си старт на игрите в Пьонгчанг. Американката, която преди състезанието заяви, че спускането Южна Корея 99.9% ще бъде и нейно последно участие на олимпийски игри, не успя да повтори постижението си от Ванкувър 2010, когато грабна титлата.

    Златния медал спечели София Годжа, която донесе първа титла на Италия в дисциплината от зимни олимпийски игри. Дотук "Скуадра адзура" имаше едва три медала (бронз с Джулиана Минуцо в Осло 1952 и бронз и сребро с Изолде Костнер - Нагано 1998 и Солт лейк сити 2002).

     Италианката се спусна с пети стартов номер, а голямата фаворитка, която беше със седми, пристигна на финала с близо половин секунда изоставане. Дълго време никоя не се доближи до времената на Годжа и Вон, когато с 19-и номер Рагхилд Мовинкел финишира втора само на девет стотни зад италианката.

    Тя свали Вон с още една позиция надолу и не ѝ позволи да събере пълен комплект медали в кариерата си. Американката вече има три отличия от олимпийски игри, след като във Ванкувър преди осем години спечели и бронз в супер Г.

    "Не мога да нарека това перфектно спускане, но го определям като много умно. Победата никога не зависи само от теб, защото има още толкова много състезатели. Доволна съм от себе си и сега още не мога да осъзная какво направих, но тепърва ще празнувам тази победа", каза Годжа след финала.

    Тя има две победи в спускания от началото на сезона в Световната купа, а в последните два старта в Гармиш-Партенкирхен остана втора след Вон. Италианката обаче затвърди добрата си форма, благодарение на която неслучайно води за Малкия кристален глобус в дисциплината.

    За Италия това е едва втора титла в Пьонгчанг след златото, което Ариана Фонтана спечели в шорттрека на 500 метра при жените. Скиорките на "Скуадра адзура" имат и бронз с Федерика Бриньоне в гигантския слалом.

    "Дадох всичко от себе си днес, но София просто беше по-добра от мен. Не мога да съм недоволна от моето спускане, оставих емоциите си в стартовата къщичка, бях концентрирана, но не можеш винаги да побеждаваш. Смятам, че София беше абсолютно непобедима днес, просто показа друга класа в сравнение с нас", каза Вон.

    Американката обясни, че състезанието не означава край на нейната кариера, а единствено последен старт на олимпийски игри. Вон, която има 81 победи в Световната купа, се е прицелила в подобряване на абсолютния рекорд на Ингемар Стенмарк (86).

     До края на олимпийските игри в Пьонгчанг има още три старта в алпийските ски. В четвъртък е слаломът за мъжете, в петък комбинацията при жените, а в събота отборният старт.

Източник: dnes.bg

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама