Понеделник, 25 Септември 2023

Ще спрат ли парите да следват ученика?

Ще спрат ли парите да следват ученика?
Публикация   08:04     13 Фев, 2018 /     Силвия Георгиева, в-к    /     548

Новите, по-диференцирани делегирани бюджети са добра новина само за част от училищата

   Едно от нещата, с които училищата ще запомнят 2018 г., вероятно ще бъдат новите делегирани бюджети. За поне половината от тях, особено в малките населени места, новата система на финансиране може би означава повече пари. Усъвършенстваната формула разпределя средствата не само на брой ученици, както бе досега, но и на брой паралелки и според вида на институцията. Тя би следвало да диференцира училищата и по три други линии - според региона, според концентрацията на уязвими ученици, както и според наличието на специалности, за които се очаква глад за кадри. Кои училища колко ще получат над миналогодишния си бюджет, за какво ще използват допълнителните пари и как това ще се отрази на качеството на предлаганото образование?

    Проектонаредбата на МОН, която ще стане факт вероятно до края на февруари, разписва детайлно параметрите на новата формула, по която занапред ще се разпределят делегираните бюджети. В нея училищата са разделени на 8 групи в зависимост от характеристиките на общините, в които се намират - населението и отдалечеността им от населено място с над 100 хил. жители. Най-голямо увеличение ще има за училища от осма група - това са общини с до 2 хил. жители, които се намират на над 160 км от областен град, както и общини с до 5 хил. души, намиращи се на поне 61 км от областен град.

   Най-малко допълнителни средства пък са планирани за школата в общини от първа група - с над 20 хил. жители и отстоящи на 20 км от областен град. В свой анализ от центъра за междуетнически диалог "Амалипе" са публикували таблица (виж карето), от която се вижда, че стандартът за ученик от училище от първа група е 1370 лв., от втора - 1393 лв. и т.н., а от осма група - 1534 лв. Стандартът за паралелка е от 6992 лв. (за 1-ва група) до 7831 лв. (за осма група), а за институция - между 33 и 37 хил. лв.

   "Амалипе" са направили примерно изчисление на бюджета на произволно училище Х от община Нови пазар, попадащо в 4-та група. Ако м.г. то е получило по 1661 лв. за 70 свои ученици (в седем паралелки), т.е. общо 112 770 лв., то през тази година то ще получи общо 186 914 лв. (70 ученици по 1439 лв. + 7 паралелки по 7348 лв. + 34 683 лв. от стандарта за институция). Реално увеличението за учебното заведение излиза 74 хил. лв., или внушителните 65%. Увеличението е впечатляващо, но се оказва, че е такова само за най-малките училища. Какво се случва с останалите не толкова малки школа в малките населени места?Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha