Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Бизнесът отчете рязко увеличение на корупцията и на престъпността

Публикация 18 Dec, 2017 / Румяна Гочева, Алиса Иванова

Фирмите очакват увеличение на цените на тока и на данъците догодина

   През 2017 г. нивата на корупцията и на престъпността в България рязко са се увеличили, регулаторната тежест продължава да е висока, а сивата икономика не е намаляла съществено. Това са стряскащите изводи от традиционната анкета на Българската стопанска камара (БСК), оповестени вчера. В нея са участвали 790 фирми от всички сектори, които дават оценка за бизнес средата у нас.

   Усещането на фирмите съществено се разминава със заявките на властта за намаляване на сивата икономика и с широко рекламираната офанзива срещу хилядите регулаторни режими.

   Според 58.2% от участниците в проучването е нараснала корупцията, а според 50.6% - престъпността. Това е драстично увеличение в сравнение с резултатите от анкетата през миналата година, когато процентите са били съответно 46 и 42. Мениджърите на почти всяка втора фирма са убедени, че сивата икономика е голяма, и се оплакват от тежки регулации. Намаление на административния натиск върху бизнеса виждат едва 8.9% от анкетираните.

   В същото време продължава да е твърде нисък процентът на отговорилите, че се подобрява достъпът до правосъдие - 11.4% през 2017 г. на фона на 9% година по-рано. Повече от половината анкетирани фирми не намират промяна, а 21.5% са на мнение, че дори е налице влошаване. Сред институциите най-одобрявана е работата на омбудсмана, а най-зле се справя Народното събрание.

   Песимистични са настроенията и за бизнес средата през следващата година. 75% от фирмите прогнозират ръст в цените на тока. Нарастване на фискалната тежест - по-високи данъци, такси и осигуровки, очакват 68%. Поскъпване ще има и за бизнес кредитите. Ще растат цените на суровините, нужни за различни видове производство, смятат фирмите. Въпреки тези прогнози обаче делът на оптимистите за икономическия растеж и за бизнес средата расте двойно, коментира зам.-председателят на камарата Камен Колев.

  Около 58% от фирмите смятат, че ще могат да увеличат заплатите на хората си, а 48% от тях прогнозират ръст в обема на производството. Добри са и прогнозите за въвеждането на нови продукти и услуги, намирането на нови пазари.

   За поредна година обаче фирмите продължават да страдат от едни и същи проблеми. Около 80.8% от мениджърите казват, че са попадали на некоректни и дори незаконни практики, свързани с провеждането на обществени поръчки. Става въпрос основно за тенденциозно поставени условия в документите, насочени към определена фирма фаворит. Около 88.5% от запитаните пък са се сблъсквали с необективни оценки.

   Камен Колев изтъкна, че все още не е прието предложението на БСК в комисиите по оценка на заявленията за обществени поръчки да има представители на браншовете. "Дори и те да нямат право на глас, за нас е важно да има такъв човек, за да проследи как точно се случва процесът по оценка", обясни той. Подизпълнителите също са проблем - това поставя под риск изпълнението и сроковете. Такива случаи има и при санирането, обясни зам.-председателят на БСК.

            (НЕ)ЗАВИСИМОСТ

   Независимостта на съдебната система и борбата с корупцията са двете области с най-ниски резултати за България според класация Freedom Barometer за тази година. Анализът е на Фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа. Страната ни събира 64.30 точки, което я нарежда на 15-о място от общо 30 държави по степен на свобода в Европа и част от Азия. Първото място в класацията е заето от Холандия, следвана от Естония, а на дъното са Таджикистан и Киргизстан. По показателя "съдебна система" България е получила само 3.92 точки от общо 10, а при борбата с корупцията оценката е 4.10 точки. Най-добра оценка (8.93) страната ни е получила в областта на свободните и справедливи избори. Все пак се отчитат проблемите при тяхното организиране, купуването на гласове и контролираният вот. Въпреки изискванията, произтичащи от членството ни в ЕС, България прилага само основните европейски стандарти по отношение на правосъдието, отчита докладът

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама