Днес е : Сряда, 3 Юни 2020

`Приятелски` огън по Нинова: Всеки, участвал в приватизация, да напусне политиката Нинова е изпълнявала програмата на дясно правителство

Публикация 12 Dec, 2017 / akcent.bg

БСП не е грешила през този период, твърди Красимир Янков

  Дойде време политиците на прехода да отстъпят. Всички, участвали пряко или косвено в приватизацията, трябва да отстъпят, за да не бъдат в тежест на една ревизия на станалото през последните 28 години.

  Това обяви пред бТВ членът на Националния съвет на БСП и депутат Красимир Янков. Той коментира ролята на партийния лидер Корнелия Нинова в раздържавяването на „Техноимпекс” през 1998 г.

  „Корнелия Нинова изпълнява политическата програма на дясно правителство с премиер Иван Костов”, подчерта Янков, като припомни, че левицата е била против приватизацията на външнотърговските дружества, защото тя е отрязала достъпа на държавата до ред пазари и така икономиката е била срината.

  Според социалиста не може да се твърди, че въпросите на ГЕРБ към Нинова за „Техноимпекс” са удар по партията: „Категорично отхвърлям аз и другите членове на БСП да носим отговорност за един период, в който политиката е дясна и не се изпълнява от членове на БСП. Партията не е грешила през този период."

  "Приватизацията на "Техноимпекс" ние сме я определили като грешна", каза още Янков. Въпросите трябвало да бъдат задавани - как са назначавани хора без никакъв опит, още от студентската скамейка и после за една нощ стават съсобственици. Едно от обвиненията към Нинова е, че по времето на приватизацията на "Техноимпекс" е на около 30 години и няма особен опит. 

Според Янков атаката на ГЕРБ била целенасочена, но отговори трябвало да има, "ясно е, че това е случаят не само с конкретната приватизация, това е било грешен подход".

Бившият член на Изпълнителното бюро на БСП подчерта, че законови промени от времето на ОДС са дали възможност на хора без опит да влязат директно в управлението на ключови предприятия и да ги подготвят за „грабителска” приватизация. Той окачестви действията на Нинова от тогава като „политическа поръчка”: „Председателят на БСП в един стар период е изпълнявала политиката на наш опонент.”

  „Приемете, че Корнелия Нинова в един период е изпълнявала дясната политика на Иван Костов и след това е еволюирала до член на БСП. Ляв е всеки млад човек, при нея има малко по-различен случай”, отбеляза Красимир Янков.

  Според него всеки политик, който е имал нещо общо с приватизацията, трябва да отстъпи от политиката.

  Той определи като политик на прехода и Бойко Борисов, като посочи, че като главен секретар на МВР през 2001 г. е можел да разследва престъпления свързани с приватизацията, а освен това по това време са били раздържавени електродружествата.

  Янков коментира още, че в БСП е имало искания за вот на недоверие срещу правителството, но по неясни причини се е стигнало до забавяне и сега оправданието са преговорите с ДПС, макар левицата да има достатъчно депутати, за да внесе вота сама.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама