Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Бръшлян беше част от поредицата европейски инициативи на територията на областта

Публикация 27 Oct, 2017 / akcent.bg

   На 27.10.2017 г. в село Бръшлен се проведе информационни събитие по  Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и предстоящото родно председателство на Съвета на ЕС.

  Събитието беше открито от кмета на селото Димчо Петров, а сред официалните гости беше Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле.

   Георги Георгиев от Областна администрация Русе запозна детайлно присъстващите с начина на институционално функциониране на Европейския съюз и в какво по-точно се изразява ротационното председателство на Съвета на ЕС.

  Специално внимание беше обърнато на икономическите и социални ефекти, резултат от членството на България в ЕС. Сред най-важните, които бяха споменати са възможността за родните фирми да оперират  на единен пазар с над 500 милиона потребители, увеличаването на частните инвестиции с малко над 22% към края на 2016 г. и стабилните публични финанси.

  Сред социалните ефекти, които бяха подчертани са осигуряването на повече работни места, достъпа до програми за образователен обмен на студенти и млади хора, както и много други. Акцент беше поставен и на това, че към края на 2016 г. броят на заетите лица в икономиката на България се е увеличил с 15.2%, благодарение на средствата от първия програмен период, което означава близо 390 хил. заети повече.

  От Областната администрация в Русе представиха и възможностите за страната ни по време на Председателството. Като такива бяха откроени стимулирането на икономиката и туристическия бизнес, превръщането на младите хората в своеобразни посланици на Българското председателство, както и допринасянето за положителното възприятие на България на европейската и световна сцена.

  Участниците в събитието изгледаха и няколко видеоклипа, касаещи институционалната структура на Съюза и ползите от членството.

  Програмата завърши с изява на местни самодейни изпълнители, показващи българското културно многообразие сред европейските народи.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама