Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Държавната болница в Русе за първи път ще има име и то ще е Канев

Публикация 07 Dec, 2017 / Румен НИКОЛАЕВ

Дарителят с ръководството на здравното заведение обсъждат изграждане на модерно отделение за хемодиализа

   Познатата на повечето русенци Окръжна болница ще има за първи път име и то ще е Университетска многопрофилна болница за активно лечение КАНЕВ. Това реши днес УС на дружеството и минути по-късно бе оповестено от изп. директор д-р Иван Стоянов.

  Мисля, че е излишно да се пита дали някой е бил против болницата да носи името на щедрият русенец Игнат Канев, който макар и да живее и развива успешен бизнес в Канада, прави все повече дарения на русенци и на Русе.

Радвам се, че чрез него се завръща една традиция от 19 век, когато богати българи са дарявали средства за образование и така са създадени Софийският университет и Стопанска академия в Свищов, каза д-р Стоянов.

  Предстои нов проект, който ще бъде финансово подкрепен от Игнат Канев. След като са били обсъдени всички проблеми, като най- важен към момента се е оказал изграждането на модерно отделение на хемодиализа. Вероятно то ще се намира на третия етаж в административната сграда на болницата.

  Д-р Стоянов не се ангажира предварително да говори за необходимите за целта средства, но заяви, че и в случая Игнат Канев ще прояви голяма щедрост. За дарителя не е важно кой управлява и по кое време помага, а това, че направеното остава за Русе.

  През есента бе открито обновеното детско отделение на УМАЛ Русе, за което успешният предприемач дари половин милион лева. Преди това с дарените от него наполовина необходими средства беше построен Канев център.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама