Вторник, 26 Септември 2023

5 неща за уискито, известни само на експертите

5 неща за уискито, известни само на експертите
Публикация   09:58     29 Окт, 2017 /     akcent.bg   /     698
  Всеки може да го пие, но малцина могат да го пра- вят с елегантност, съзнателност и способност да усетят всички скрити аромати, и вкусове. Ако сте решили да задълбочите познанията си за уискито, експертите пред-лагат да си водите бележки при дегустацията му, но и да отбележите изрично при какви обстоятелства и в каква компания сте го пили. Идеален момент да направите това е на поредния Уиски Фест София този уикенд.
       Откъде идва
  Ирландия и Шотландия винаги са си оспорвали титлата "Родно място на уискито". Историците обаче имат  свидетелства, според които първообразът на уискито се появява в Ирландия през 5 век. Не само това, ами процесът на дестилацията му от ечемик е донесен от самия Свети Пат- рик през 432 г. 
 
     С лед или без
  Предпочитате да разредите вкуса с кубчета лед? Експертите съветват да не го правите, защото студът му се отразява като термален шок и блокира много от ароматите.       
  
         Наименованието 
  Думата "уиски" идва от класическия гаелски и означава "вода". По-късно, за да различат техният дестилиран алкохол от този на ирландците, шотландците започнали да го наричат просто скоч. 

       Меката на уискито

   Това е остров Айли в Шотландия, където според феновете на напитката, се предлага най-автентичното уиски. В края на 19 век кръчмите в Глазгоу разделяли видове уиски на четири вида: посредствено, добро, Айли и неоспоримо Айли.

           Вместо лекарство

  По време на Сухия режим шест дестилерии получават разрешително да произвеждат уиски с медицински цели. Това са Brown-Forman, Glenmore, Frankfort Distilleries, Schenley Industries, American Medicinal Spirits и AP Stitzel.

Тагове : уиски , експерти ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha